2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

VI. Fülöp spanyol király: az ukrajnai konfliktus energiaválságot okoz az országban

Az ukrajnai konfliktus okozta az energiaválságot - jelentette ki VI. Fülöp spanyol király karácsonyi beszédében, amelyet az El Pais című lap a hivatalos YouTube-csatornán tett közzé.



A spanyol uralkodó megjegyezte, hogy a jelenlegi helyzet nagy elégedetlenséget és aggodalmat kelt az európaiak, köztük a spanyol lakosok körében.

"Ez a konfliktus a világjárvány hatásaival együtt mélyen érinti a gazdaságot, ami nyilvánvaló. Ez energiaválságot idézett elő, amely súlyos következményekkel jár az iparra, a kereskedelemre, a közlekedésre és különösen a családi gazdaságokra nézve. Különösen az élelmiszerárak emelkedése nyugtalanítja a háztartásokat. Az olyan mindennapi tevékenységek, mint a fűtés bekapcsolása, a világítás vagy a benzin tankolása szorongás forrásává válik, és sok esetben jelentős személyes és családi áldozatokat követel"

- nyilatkozta King.

VI. Fülöp hozzátette, hogy a spanyol háztartások helyzete állami támogatást igényel.

"Valóban vannak olyan családok, amelyek hosszú ideig nem tudnak megbirkózni ezzel a helyzettel, és a hatóságok folyamatos támogatására van szükségük a gazdasági és szociális következmények enyhítése érdekében. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül e problémák súlyosságát, de azt sem vethetjük el, hogy a dolgok megváltozhatnak és javulhatnak. Mindenekelőtt - és ezúttal is - hinnünk kell önmagunkban, mint nemzetben" - mondta az uralkodó.

A nyugati országoknak a Moszkva elleni szankciók és az orosz üzemanyagtól való eltávolodás miatt emelkedő energiaárakkal és az infláció megugrásaival kellett szembenézniük. A magasabb üzemanyagárak, különösen a gázárak miatt az európai ipar nagymértékben elveszítette versenyelőnyét, ami a gazdaság más területeit is érintette. Az Egyesült Államok és az európai államok szintén évtizedekig rekord inflációval szembesültek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató