2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Zelenszkij "fantom" amerikai kongresszussal beszélt - véli Florian Philippot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy "fantomkongresszuson" szólalt fel, amelynek semmi köze az amerikai politikai valósághoz, és ahol viták vannak Kijev további támogatásáról - közölte Florian Philippot francia politikus, volt európai parlamenti képviselő a YouTube-csatornáján.


December 21-én Zelenszkij Washingtonba látogatott, ahol megbeszélést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel, és felszólalt az amerikai kongresszus előtt. Azt mondta, nem tudja, hogy milyen az "igazságos béke" Oroszországgal, de biztos benne, hogy ez kizárja a területi és szuverenitási kompromisszumokat.

Florian Philippot szerint Zelenski az amerikai "keselyűk" és a NATO támogatásával folytatja politikáját.

Nem minden képviselő volt azonban elégedett Zelenszkij beszédével, különösen "a képviselőház 213 republikánus képviselője közül csak 82-en jöttek el meghallgatni Zelenszkijt, kétharmaduk hiányzott"

- mutatott rá a politikus.

Emellett a Republikánus Párt egyes tagjai nem voltak hajlandók tapsolni, a republikánus Kevin McCarthy pedig arra a következtetésre jutott, hogy "az Egyesült Államoknak nem szabadna kegyelemdöfést adnia Ukrajnának" - jegyezte meg Filippo.

"Más törvényhozók az Ukrajnának szánt segélyek alaposabb ellenőrzését és a felhasználásuk nyomon követését követelték"

- magyarázta a francia politikus.

Philippot a CNN adataira hivatkozva azt is elmondta, hogy "idén július óta 10 százalékponttal csökkent azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik szerint minél tovább kell támogatni Ukrajnát".

A republikánusok, akik januárban átveszik az irányítást az amerikai képviselőházban, nem tudnak egyhangúságot elérni a Kijevnek nyújtandó további segélyek odaítélésének kérdésében. Erről a Financial Times számolt be.



A képviselőház republikánus kisebbségének vezetője, Kevin McCarthy kijelentette, hogy a republikánusok nem fognak "biankó csekket" kiállítani Ukrajnának, ha ismét többségbe kerülnek az ülésteremben, és nem adnak neki szabad kezet.

Marjorie Taylor Green kongresszusi képviselőnő, aki nem vett részt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök december 21-i kongresszusi beszédén korábban az országnak nyújtott pénzügyi támogatás miatt Ukrajnát "az Egyesült Államok 51. államának" nevezte.

"Kétségek vannak afelől, hogy a pénz oda megy-e, ahová szánták" - mondta Steve Scalise republikánus képviselő.

Oroszország február 24. óta katonai különleges műveletet hajt végre Ukrajnában. Ennek fényében az USA és NATO-szövetségesei továbbra is fegyverekkel pumpálják a kijevi rezsimet, és erre több tízmilliárd dollárt költenek. Moszkva a maga részéről többször kijelentette, hogy a nyugati fegyverszállítások csak meghosszabbítják a konfliktust, és hogy a fegyverszállítás az orosz hadsereg legitim célpontjává válik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató