2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Továbbra is szökésben van KGBéla, a Jobbik egykori EP-képviselője

Egyelőre csak hazai elfogatóparancs van érvényben a szeptember végén kémkedés miatt öt év fegyházra ítélt volt jobbikos EP-képviselő ellen.

A rendőrség honlapján szereplő adatok szerint továbbra is érvényben van az elfogatóparancs a szeptember végén jogerősen elítélt volt jobbikos európai parlamenti képviselő, Kovács Béla ellen. A Kúria szeptember 27-én jogerős ítéletében bűnösnek mondta ki a volt politikust, akit az Európai Unió Intézményei elleni kémkedés, költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt

öt év fegyházbüntetésre, valamint tíz év közügyektől eltiltásra ítélt. 

Csakhogy a KGBélaként emlegetett volt politikus azóta sem kezdte meg a büntetésének letöltését. 

A Mandiner megkereste az ügyben a rendőrséget, amely az elfogatóparancsot kiadó Budapest Környéki Törvényszékhez irányított minket. A bíróság arról tájékoztatta lapunkat, hogy a törvényszék büntetés-végrejhajtási bírája

az elítélttel szemben hazai elfogatóparancsot bocsátott ki,

mivel határidőn belül nem kezdte meg a jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetését és a börtönbe történő rendőri elővezetése sem járt eredménnyel.

A rendőrség arra a kérdésre, hogy adtak-e ki nemzetközi elfogatóparancsot, azt írták: a bíróság, ha ennek feltételei fennállnak, a rendőrség erre vonatkozó információját követően bocsáthat ki nemzetközi elfogatóparancsot. Az adott személy vonatkozásában azonban ilyen hivatalos tájékoztatás még nem érkezett.

Hozzáették,

az ügyben jelenleg még nem merült fel olyan adat, amely alapján a más országból történő kiadatási eljárást kezdeményezni lehetne.

A kiadatási eljárás során a bíróság a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvény, illetve az adott országgal fennálló nemzetközi szerződések alapján jár el, amelyek esetében az elítélt állampolgárságának lehet jelentősége – írta lapunknak a törvényszék. A Magyar Nemzet információi alapján az egykori politikus idén januárban még Oroszországban tartózkodott, de ha jelenleg is ott él, akkor a kiadatása sem lenne egyszerű procedúra, sőt, ha ott marad, a lap szerint KGBéla akár meg is úszhatja a fegyházat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató