2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kedden lesz Pelé temetése Santosban

Kedden a São Paulótól 70 kilométerre fekvő Santosban helyezik végső nyugalomra Pelét, a brazilok legendás labdarúgóját, aki hosszú betegség után csütörtökön halt meg 82 éves korában. Korábbi klubja, az FC Santos azt közölte, hogy a végső búcsúztatón csak a közeli hozzátartozók vesznek majd részt.

A koporsót hétfőn kora reggel szállítják át São Pauló-i kórházból a tengerparti városba, ahol az egyesület stadionjának játékterén felravatalozzák, hogy helyi idő szerint 10 órától a szurkolók leróhassák kegyeletüket. Másnap Santos utcáin halad majd a temetési menet, ami a tervek szerint érinti Pelé 100 éves édesanyjának házát is.

Jair Bolsonaro, a hivatalából vasárnap távozó brazil elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el Pelé tiszteletére. Bolsonaro a közösségi oldalán azt írta, Pelé „művészetté és örömmé változtatta a futballt”.

Pelé november végén, a futball-világbajnokság alatt került kórházba São Paulóban, az orvosai már akkor aggódtak, hogy a kemoterápiás kezelése nem hozta meg a várt eredményeket. Néhány nappal később egy brazil lap arról írt, hogy palliatív ellátást kap, mert szervezete nem reagál a kemoterápiás kezelésre – ezt a hírt később nem erősítették meg.

Karácsony előtt a São Pauló-i Albert Einstein Izraelita Kórház azt közölte, hogy a háromszoros világbajnok futballistánál a rákos betegség előrehaladott állapotban van, a vese- és szívműködési zavarai miatt még több gondozást igényel. Halálát csütörtök este jelentették be. 82 éves volt. Lánya egy Instagram-posztban búcsúzott a futball-legendától. Pelé 92-szer szerepelt a brazil válogatottban, összesen 77 gólig jutott, pályafutása alatt pedig 1363 mérkőzésen 1279-szer volt eredményes. A 20. század legjobb labdarúgójának választották, játéka milliókat nyűgözött le.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató