2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kiakadt az olasz lap, amiért Orbán akadályozza a migránssegítő szervezetek munkáját

Nagyon csalódottak, mert most Meloniék is Orbán Viktor példáját követik.

A 2023-as évtől Giorgia Meloni kormánya szigorúbb szabályokat vezet be a Földközi-tengeren közlekedő NGO-hajókra, az erről szóló tervezetet december 28-án fogadták el. Az olasz vezetés célja,

hogy megakadályozza a civil szervezetek „passzív és aktív együttműködését” az embercsempészekkel,

valamint újabb illegális migránsok felkutatását a líbiai partok közelében.

Az új olasz szabályozás egyik lényegi eleme, hogy az illegális migránsok befogadását azon országokra hárítja, amelyeknek zászlaja alatt közlekedett az adott hajó. Természetesen a lépés azonnal felszította a feszültséget az illegális migrációt elutasító Róma és a migrációpárti Párizs, Berlin és Brüsszel között. A legnagyobb migránsszállító hajók ugyanis többnyire francia, német és norvég zászlók alatt közlekednek.

A szabályokat megszegő kapitányok akár 50 ezer eurós bírságot is kockáztatnak, az ismételt jogsértések pedig a hajó elkobzását vonhatják maguk után – szól a rendelet.

Olaszországban idén december 21-én lépte át a százezret az olasz partokra érkező illegális migránsok száma,

ami 2017 óta a legmagasabb értéknek számít.

A rendelet azonnali ellenállást váltott ki
Ahogy az várható volt, az olasz kormány tervei azonnali ellenállást váltottak ki nemcsak az ellenzéki baloldal részéről, hanem a civil szervezetek körében is. Ugyanakkor a La Repubblica cikke szerint legutóbb az Olasz Püspöki Konferencia is bírálta a Meloni-kormány által belengetett szigorítást. Monsignor Giancarlo Perego a minap ugyanis szintén megkérdőjelezte a rendelkezés jogosságát.

Perego szerint „a fő kérdés az, hogy valóban a civil szervezetek jelentik-e Olaszország biztonságának problémáját, vagy ezeknek a civil szervezeteknek a hajói emberéleteket mentenek-e”. Ahogy a La Repubblica beszámol, Don Tonio Dell'Olio, az Assisi Pro Civitate Christiana elnöke szintén éles kritikát fogalmazott meg az ügy kapcsán. Az egyházi vezető úgy véli:

a biztonsági rendelet kriminalizálja azokat, akik segítséget nyújtanak a maffia, a háborúk és az éhezés elől menekülő kétségbeesett embereknek.

Orbán akadályozza a migránssegítő szervezetek munkáját?
A La Repubblica még tovább megy, a cikk szerint ugyanis általában az olyan tekintélyelvű kormányok, mint Oroszországé vagy legalábbis kétes demokratikus színvonalú kormányzatok, mint Orbán Viktor kormányfő Magyarországa, azok, akik akadályozzák vagy tiltják a civil szervezetek tevékenységét.

A portál szerint most a Meloni-kormány is csatlakozik ehhez a nem éppen illusztris társasághoz.

„Ha a civil szervezetek nem megfelelőek, lenne alternatíva: egy második Mare Nostrum-hadművelet, a haditengerészet bevetésével a hajótöröttek megmentésére harmadik felek bevonása nélkül. De ez nem fog megvalósulni: ha az első célpontban a civil szervezetek állnak, a másodikban azok, akik a tengerentúl szeretnének menedéket keresni”

– írja a lap.

Az ügyben Annika Fischer, a Sea-Eye igazgatósági tagja is szót emelt, szerinte a Sea-Eye nem követ semmilyen illegális magatartási formát, amellyel megsértené a nemzetközi jogot vagy a „lobogó szerinti államunk” jogszabályait – ez esetben Németországét. „Elutasítjuk a rendeletet, mert attól tartunk, hogy ez konfliktusokhoz vezethet a civil szervezetek és az olasz hatóságok között” – jelentette ki.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató