2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Vukovár megszünteti a szerb nyelv hivatali használatát

A kelet-horvátországi Vukovár képviselő-testülete többségi szavazattal úgy döntött, hogy megszünteti a város hivatalosan kétnyelvű - horvát és szerb - státusát, és a cirill betűk sem használhatók mostantól, mert a magukat szerbnek valló lakosok aránya egyharmad alá csökkent, és ez azt jelenti a törvény szerint, hogy nem jogosultak a szerb nyelv hivatali használatára az önkormányzati ügyekben.

A köz- és a társadalmi életben továbbra is használható a szerb nyelv és a cirillbetűs írás.

A vukovári képviselő-testület azért vette napirendre a kétnyelvűség témáját, mert a 2021-es népszámlálás eredménye szerint a szerbek aránya 29,73 százalékra csökkent a városban a 2011-es 34,8 százalékról.

Srdan Milakovic, a Szerb Demokrata Szövetség párt elnöke, a testület tagja gúnyosan megjegyezte, hogy "a vukovári szerbek év végi ajándékként ezt kapták Ivan Penava polgármestertől". De szerinte ez nem volt előzmény nélküli. "Ezzel véget ért az a tíz éve tartó hadjárat, amelyet különböző állami testületek folytattak a szerb nyelv és a cirill írás ellen, nehogy a szerb közösség valaha is élni tudjon nyelvhasználati jogával. Már nagyon várták a 2021-es népszámlálást annak reményében, hogy a szerb lakosság arányának csökkenése megoldhatja ezt a küzdelmet. Bár a szerbek aránya majdnem 30 százalék, az fel sem merült a politikai vezetésben, hogy esetleg megtartsa hivatalos nyelvnek a szerbet" - írta Milakovic közleményében.

Hozzátette: a kétnyelvűség vukovári megszüntetésének az az üzenete, hogy "a szerb közösség jogait szűken mérik, és csak eseti alapon akarják megadni", valamint hogy "a horvát intézményekben nincs számára jogi védelem".

 

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató