2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Az Ukrenergo példátlan károkat jelentett be az energiarendszerben

Ukrajna energiarendszere soha nem látott károkat szenvedett – mondta az Ukrenergo társaság igazgatótanácsának vezetője, Volodimir Kudrickij.



"A károk mértéke példátlan... A létesítmények elég nagy része vagy megsérült, vagy megsemmisült. És nem csak az Ukrenergo alállomásokról beszélünk, hanem sajnos erőművekről - hő-, vízerőművekről, kombinált hő- és erőművek, amelyek villamos energiát és hőt termelnek városaink számára” – mondta.

Kudrickij szerint évekbe telhet az ország energiarendszerének teljes helyreállítása. Hozzátette, hogy bár a redundáns kapacitás segít csökkenteni a rendszerhiányt, a berendezéseket nem úgy építették ki, hogy tartósak legyenek, és alacsonyabb a megbízhatóságuk, így a rendszer nehezebben viseli el az infrastruktúrát érő minden egyes újabb találatot.

„Ezeknek (redundáns energiaellátó rendszereknek – a szerk.) van egy határuk: először is kevésbé megbízhatóak, ami azt jelenti, hogy minden további támadás nem jár előnnyel az energiarendszerünkben. Egyre nehezebb helyrehozni kárt” – mondta az Ukrenergo igazgatóság vezetője.

Korábban az ország Energiaügyi Minisztériumának vezetője, German Galuscsenko azt mondta, hogy Ukrajna energiarendszerét csak a nyárra lehet helyreállítani, ha nem lesznek újabb csapások.

Az elmúlt 24 órában két támadás is volt, ezekről itt és itt olvashatsz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató