2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Észak-Korea ballisztikus rakéta kilövésével köszöntötte 2023-at

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) hadserege által vasárnap este kilőtt ballisztikus rakéta mintegy 400 kilométert repült - írta a Yonhap.



A dél-koreai parancsnokság szerint a rakéta mintegy 400 kilométert repült, mielőtt a Japán-tengerbe zuhant.

Szöul "jelentős provokációként" ítélte el Észak-Korea legutóbbi rakétaindítását, amely nemcsak a Koreai-félszigeten, hanem a nemzetközi közösségben is árt a békének és a stabilitásnak.

"Fegyveres erőink szilárd harckészültséget tartanak fenn, amely azon a képességen alapul, hogy reagáljanak Észak-Korea bármilyen provokációjára" - áll a dél-koreai parancsnokság közleményében.

Korábban szombaton Észak-Korea három rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított a Japán-tenger felé. Ezt megelőzően, december 18-án a KNDK két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát tesztelt egy katonai felderítő műhold rendszerével. December 23-án Phenjan ismét két ballisztikus rakétát indított, feltehetően szilárd hajtóanyagú hajtóművel, december 26-án pedig öt észak-koreai drón hatolt be Dél-Korea területére.

A rakétakilövések Phenjan válasza lehetnek arra, hogy Dél-Korea december 30-án tesztelt egy szilárd hajtóanyagú hordozórakétát - jegyezte meg a Yonhap hírügynökség.

A KNDK 2022-ben összesen mintegy 70 rakétát indított.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató