2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Macron az ukránokhoz is szólt az újévi beszédében

A francia elnök ezen a szombaton, 2022. december 31-én a televízióban sugárzott húszperces üzenetben szólt a francia nemzethez.

Az "egység és bizalom" üzenete. Így jellemezte Emmanuel Macron a 2022-es év utolsó televíziós szereplését.

Az államfő mintegy húsz percen keresztül igyekezett megnyugtatni a franciákat, akiket különösen érint az infláció és az energiaköltségek, egy nagyon feszült diplomáciai helyzetben, az ukrajnai háború miatt.

"Elképzelhetetlen kihívások"

"Soha nem veszítem szem elől az egység szükségességét. Mindenekelőtt azt kívánom, hogy 2023-ban minél inkább egységes és támogató országként éljünk" - kezdte az elnök. Beszélt az ukrajnai háború okozta "elképzelhetetlen kihívásokról" és az ebből eredő "inflációról". Rámutatott az "éghajlatváltozásra" is. "Az ökológiai átállás olyan harc, amelyet meg kell nyernünk (...) a biológiai sokféleség megmentése érdekében.

Ezután biztosította, hogy Franciaország "fenntartotta a növekedést, a szomszédainknál alacsonyabb szinten tartotta az inflációt (...) folytattuk a munkahelyteremtést és a minőségi munkahelyek teremtését". 

Ha folytatjuk az energiatakarékosságot és folytatjuk az atomreaktorok terv szerinti üzembe helyezését, akkor el fogjuk érni ezt a célt. Az energiaárak emelkedése továbbra is korlátozott marad hazánkban (...) El fogjuk érni, ez a mi kezünkben van.

A nyugdíjreformot jól fogják végrehajtani

Megemlítette a járványválságot is: "a védőoltás bebizonyította hatékonyságát. A 70 év feletti embereket pedig sürgette, hogy oltassák be magukat. 

A nyugdíjak témája - amely 2023 legforróbb kérdése lesz - is terítékre került.

Vajon 2023-ban tovább kell majd dolgoznunk?" - kérdezte Emmanuel Macron.

Az idei év a nyugdíjreform éve lesz. Többet kell dolgoznunk (...) és konszolidálnunk kell a felosztó-kirovó rendszerünket" - hangsúlyozta. "Egy tisztességes és szilárd modellt kell átadnunk gyermekeinknek.

Végezetül Emmanuel Macron "ukrán "barátaikhoz" fordult:

tisztelünk és csodálunk benneteket. Az elkövetkező év során mi feltétlenül az Önök oldalán fogunk állni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató