2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Még idén bíróság elé állítaná Putyint a Milosevics ellen eljáró vezető ügyész

Sir Geoffrey Nice szerint erről nyíltan kellene beszélni.

A BBC Sir Geoffrey Nice ügyész véleményét tolmácsolja.

Nice volt a vezető ügyész a hágai Nemzetközi Bíróságon az egykori szerb vezető, Szlobodan Milosevics ellen háborús bűncselekmények miatt indított perben, írják.

Az ügyész szerint Vlagyimir Putyint bíróság elé kellene állítani háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt még 2023-ban: ezeket a cselekményeket Ukrajnában követtek el az orosz megszállók, mondja Sir Geoffrey Nice.

Alku a színfalak mögött?

Hangsúlyozta: őt meglepi, hogy az illetékes ügyészek, valamint a politikusok nem beszélnek nyíltan és szabadon erről, szerinte ugyanis az „invázió során elkövetett támadások emberiesség elleni bűncselekmények”. Mint kiderül, az emberiesség elleni bűncselekmények a háborús bűncselekmények egy részhalmaza – és ezek a legsúlyosabb vétkek. Az ügyész szerint a polgári lakosság elleni szándékos támadások és a kritikus infrastruktúra elleni támadások ide tartoznak.

Nice úgy véli, az volna a legfontosabb, hogy magát az orosz elnököt fogják perbe. Így fogalmaz: „A magam részéről akár már holnap is kezdődhetne a per”. Megjegyzi: mivel eddig nem születtek jogi lépések Putyin ellen, elképzelhető, hogy az orosz elnök mentessége egy „Oroszországgal kötendő alku része is lehet”.- írta a mandiner.hu.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató