2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

ENSZ: Közel 8 millió ukrán menekült van az Eu-ban

Az ENSZ adatai szerint jelenleg 7,8 millió Ukrajnából menekült személy tartózkodik az EU tagállamaiban, írja az ua-reporter.com.



A legtöbben, több mint egymilliónyian Németországban kerestek menedéket. Az ukrajnai energiaválság miatt a közeljövőben újabb tízezrek érkezésére lehet számítaniuk a németeknek és más  uniós országokban a hatóságoknak. A gond csak az, írja a portál, hogy egyre nehezebb feltételeket szabnak az ukrán hatóságok az ország elhagyására. A fronton elszenvedett jelentős veszteségek pótlására az ukrán haderőnek egyre több hadköteles férfit kell mozgósítani.
Az információ szerint a külföldre menekült ukrán állampolgárok millióinak döntő többsége 16 és 30 év közötti nő és gyermek. Ukrajnában zömmel a hadköteles korban lévő férfiak és a nyugdíjasok maradtak. Az ország lélekszámát jelenleg megbecsülni is nehéz. Ráadásul a háború előtt is ukránok milliói fordítottak hátat a hazájuknak. A köreikben végzett közvéleménykutatás azt mutatja, hogy ezek a fiatalok nem szándékoznak visszatérni Ukrajnába. A romló életszínvonal, a háború várható elhúzódása tovább növeli az elvándorlást.
A külföldi fegyverszállítások, a várható újabb orosz területszerzések a háború elhúzódását és a civil áldozatok számának növekedését vetítik előre, áll az ENSZ tájékoztatójában.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató