2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

„Nem tartható a veszteség” – kivezetné az árstopot a kereskedelmi szövetség

Neubauer Katalin: Nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség.

Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ), mivel szerintük az intézkedés nem érte el a célját, a veszteségek pedig nem tarthatóak április 30-ig – tájékoztatott hétfőn a Portfolio. 

A kisvállalkozások nem tudnak olyan eszközökkel élni, mint a nagy kereskedelmi láncok, ezért a magas inflációs várakozások mellett 2023-ban is folytatódhatnak a boltbezárások, ami a lap elemzője, Hornyák József szerint 2022-ben a négyezer esetet is elérhette. A Portfolio egyik forrása nemrég úgy nyilatkozott:

minél később tervezik kivezetni az árstopot, annál nagyobb lesz az árrobbanás

a beszerzési árak folyamatos emelkedése miatt, hacsak nem omlik össze az árstopos piac a kivezetés előtt.

Egyre rosszabb a helyzet

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára az árstop kapcsán így nyilvánult meg: „Nagyon komoly kezdeményező tárgyalásokat szeretnénk a kormánnyal e tekintetben, a döntéshozókkal elérni, mert

nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség.

Úgy gondoljuk, hogy miután nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, kérjük a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki.”

A lap szerint a vállalatok eddig úgy jártak el, hogy az árstopos termékeken keletkezett veszteséget osztották szét a többi, nem árstopos termékre. Amennyiben most kétszer annyit kell tartani, mint eddig, és ezért a veszteség duplázódik, akkor még jelentősebb mértékben kell növelni a nem árstopos termékek árát.

Erre pedig már néhány héten belül sor is kerülhet, hiszen a cégek napokon belül ki fogják számolni, mennyivel nő a veszteségük az új rendelet miatt. A lap hozzátette, hogy ennek a legnagyobb kárvallottjai a kis és családi vállalkozások lesznek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató