2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Az ukrán elhárítás százmilliós sikkasztással gyanúsít egy magyar származású ausztrál szélhámosnőt

Több millió dollár értékben lophatott a fegyveres erőknek szánt gyógyszereket egy magyar származású ausztrál szélhámosnő, aki az elmúlt hónapokban Ukrajnában a Nemzetközi Légió kommunikációs vezetőjeként dolgozott.

A 30 éves Fajk Emese (vagy Emese Fajk, családi hátteréről keveset tudni) 2021 februárjában menekült a Portugáliához tartozó Madeirára, miután 2020 decemberében hamis banki átutalási megbízással próbált fizetni egy aukciós valóságshow-n. Az Atlanti-óceánban található szigeten is folytatta a szélhámoslétet, főbérlőjét és élettársát is átverte, majd amikor itt is forró lett a lába alatt a talaj, akkor Ukrajnába utazott, és júliusban beállt az invázió után felállított Nemzetközi Légióba. Azonban itt sem elsősorban az orosz "agresszorok" megfékezése lebegett a szeme előtt, hanem a háborús erőfeszítések támogatására az országba érkező pénzbeli adomány és támogatás lefölözése – az ukrán elhárítás ugyanis azzal vádolja, hogy köze lehet mintegy 2,5 millió dollár értékű egészségügyi felszerelés és eszköz eltűnéséhez, megdézsmálhatta a légiónak szánt adományokat, és mindenközben kapcsolatokat építhetett ki az orosz titkosszolgálattal is.

Tevékenységéről a gyanút fogó felettesei önszorgalomból alapos jelentést készítettek az ukrán fegyveres erők vezérkara számára, ezt a jelentést szerezte meg és dolgozta fel egy – a bulvárlaptól némiképp profilidegen – tényfeltáró cikkben a Daily Mail ausztrál kiadása. Fajk „lejárató kampány” áldozatának tartja magát, és állítja, a nyomozók még nem szembesítették egyetlen bizonyítékkal sem.

A Nemzetközi Légió jelentése szerint az egészségügyi eszközök – főleg gyógyszerek, ezen belül is elsősorban fájdalomcsillapítók – októberben érkeztek meg egy kijevi raktárba, de onnan már soha nem jutottak el a fronton harcoló alakulatokhoz, és bár Fajk tagadta, hogy bármi köze lett volna a szállítmányhoz, az egyik sofőr állította, hogy ő is jelen volt az érkezésnél. Azonban miután felelősségre vonták, a raktárból eltűnt gyógyszerek egy része hirtelen megkerült.

 A „Szajkó” fedőnéven ismert Fajkról a jelentés azt állítja, hogy egy titokban felvett beszélgetésen bevallja, két, általa felállított adománygyűjtő oldalra beérkezett támogatás elsikkasztását. A Nemzetközi Légió állítólag amiatt is kárt szenvedett, hogy amikor kezdtek megjelenni az első cikkek Fajk kétes múltjáról, jelentősen csökkentek a légiónak folyósított támogatások, az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége pedig nem volt hajlandó együttműködni a nővel.

Fajk április 8-án csatlakozott a Nemzetközi Légióhoz, adatlapja szerint valódi nevét, de egy lisszaboni címet adott meg. Egységének egyik tagja szerint azonban „Abigél”-ként mutatkozott be, és állította, az ENSZ-nek és az Apple-nek dolgozott, és Portugáliában luxuslakásokkal és luxusautókkal rendelkezik. Fajkot július 1-vel léptették elő a légió kommunikációs vezetőjévé; az egység promóciós képein egyenruhában és karabéllyal pózolt – ezek kiposztolása előtt egyébként egyik barátjának arról panaszkodott, hogy „unom már az egyenruhát”.

A nőről a Daily Mail riportja azt is megállapítja, hogy Madeirán Abigél Fuchs néven élt, és egy kriptovalutákkal kereskedő férfival jött össze, akinek természetesen nem árulta el, miért is hagyta el valójában Ausztráliát. Barátját is ugyanazzal a sikertörténettel etette, mint később Ukrajnában a légió tagjait, és állítólag főbérlőjét is hamis banki átutalás-bizonylatokkal vágta át – a férfi csak akkor nyert bepillantást barátnője valódi életébe, amikor véletlenül rábukkant valódi nevére, és így rákeresve azonnal felbukkantak Fajk korábbi csalási ügyei. Amikor szembesíteni próbálta barátnőjét a saját múltjával, akkor Fajk gyorsan letiltotta őt a WhatsAppon – de az exének GoPro-ját és búváróráját azóta sem adta vissza, amiért a férfi feljelentette őt a helyi rendőrségen. Fajk a Daily Mailnek tagadta azt, hogy bármit is eltulajdonított exbarátjától, vagy hogy elmenekült volna Ausztráliából - írja az ukrán propaganda sajtó, a Telex.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató