2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A német külügyminiszter elvenné az uniós tagállamok vétójogát

Annalena Baerbock nem ért egyet azzal, hogy az EU-ban adott esetben akár egyetlen tagállam megakadályozhat közös döntéseket.

A német zöldpárti külügyminiszter kétnapos látogatása során szólalt fel a lisszaboni konferencián. Az EU döntéshozataláról beszélve kijelentette: az unió nem engedheti meg magának, hogy egyes tagállamai döntéseket blokkoljanak.

Szerinte a minősített többségi szavazás igazságosabb eredményekhez vezetne. Annalena Baerbock azt mondta, hogy az uniós tagállamok gyakran még egy közös sajtóközleményt sem képesek kiadni, mert nem tudnak megegyezni a megfogalmazásában.

Látogatása során a német miniszter újfent arra hívta fel az Európai Uniót és általában a Nyugatot, hogy továbbra is álljanak szorosan Ukrajna mellett, és legyenek szolidárisak Kijevvel.

Világos számunkra, hogy a legnagyobb erősségünk az egységünkben rejlik, hiszen szövetségesek és partnerek vagyunk”– fogalmazott.

Baerbock élesen bírálta az Ukrajnát támadó Oroszországot az ünnepek alatti - polgári célpontokat célzó - légicsapásaiért, amelyeket emberiesség elleni támadásnak nevezett. Továbbá szorgalmazta az ukrán katonák nyugati kiképzését. Azt kívánta, hogy 2023 legyen békés, és hozzátette: a kívánságoknál erősebbek a tettek, ezért „mindaddig támogatnunk kell Ukrajnát, amíg csak szükséges”.

(MTI) 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató