2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Elfogták a mexikói drogbáró, a Köpcös fiát

A mexikói hatóságok elfogták Ovidio Guzmán kartellfőnököt, a Köpcös (El Chapo) néven ismert Joaquín Guzmán volt drogbáró fiát – írja az MTI.



Ovidio apja letartóztatását követően vált a Sinaloa kartell egyik kulcsfigurája. Bár Ovidiót 2019 októberében rövid időre egyszer már őrizetbe vették, mexikói hatóságok nem sokkal később kénytelenek voltak elengedni, mivel a kartell erőszakos megtorlásától tartottak.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó tisztségviselők egyike szerint csütörtökre virradóra a helyi biztonsági erőket teljesen lefoglalta a Guzmán család válaszlépéseinek megfékezése. Culiacán repülőterét este tíz óráig bezárták. A helyi kormányzat arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak otthon, az iskolák és a kormányhivatalok pedig szintén zárva tartanak az erőszakhullám miatt.
 
A Köpcös a Sinaloa kartellnek, Mexikó sokáig legnagyobb és legerőszakosabb kábítószer-kereskedő hálózatának volt a vezetője. Guzmán 2015-ben szökött meg a börtönből, a cellája zuhanyozófülkéje alatt ásott alagúton keresztül.

2016-ban tartóztatták le ismét Mexikóban, és rövid időn belül kiadták őt az Egyesült Államoknak, ahol kábítószer-kereskedelem, emberrablás, gyilkosság és más vádak miatt 2019-ben életfogytiglani börtönre ítélték. Azóta letartóztatták a feleségét is, akit három év börtönbüntetésre ítéltek, amiért segített férjének megszökni a börtönből.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató