2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A szlovén kormányfő szerint sokkoló az EP korrupciós botránya

Ez nagyon nem demokratikus! Az egész rendszer működése determinálta azt, hogy mindez megtörténjen – fogalmazott a brüsszeli Politico hírportálnak Robert Golob szlovén miniszterelnök az Európai Parlament múlt év végén kirobbant korrupciós botránya kapcsán – szemlézi a lap cikkét a Magyar Nemzet.

A politikus megdöbbent, amikor megtudta, hogy korábbi parlamenti képviselők és alkalmazottak milyen rendszert építettek ki.

A parlamentben történteket lényegében nem lehetett ellenőrizni, ami számomra nagyon elgondolkodtató

– mondta a szlovén kormányfő. Robert Golob szerint az EP-ben kialakított rendszer tette lehetővé az európai tisztviselők megvesztegetésének virágzását.

Mindennek komoly negatív hatása lehet, ha nem kezelik megfelelően

– fogalmazott. A szlovén kormányfő véleményével az EU vezetőinek széles köre egyetért, és a múlt hónapban tartott csúcstalálkozón ki is fejtették véleményüket bizalmas keretek között.

A botrány az egész EU hitelességét veszélyezteti, különösen a jövő évi európai parlamenti választások előtt

– teszi hozzá a lap.

Noha tavaly év végén Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is elismerte, hogy „tanulnunk kell az esetből és meg kell előzni, hogy a jövőben hasonló helyzet alakuljon ki”, a politikus Katart és a többi olyan unión kívüli országot hibáztatta, amelyek befolyást akarnak vásárolni Brüsszelben, és ezzel károsítani az EU hitelességét. Közben Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke olyan új szabályokat jelentett be, amelyektől a törvényhozó testület átláthatósági és etikai rendelkezéseinek megerősítését várja, mint például egy etikai testület felállítása, a visszaéléseket bejelentő személyek védelme, a nem kormányzati szervezetek, az NGO-k finanszírozásának fokozott ellenőrzése, illetve az európai parlamenti képviselők számára az EU-n kívüli országokkal való kapcsolattartásra vonatkozó új szabályok.

December közepén robbant az elmúlt évtized legsúlyosabb korrupciós botránya, miután őrizetbe vették Eva Kailit, az Európai Parlament volt szocialista alelnökét és másik három embert. A hírek szerint a brüsszeli korrupcióban legalább hatvan uniós politikus lehet érintett, többségük szocialista vagy néppárti. A vádak szerint Kaili kenőpénzt és konkrét ajándékokat fogadhatott el Katarból azért, hogy az Európai Parlament az Öböl-menti ország számára kedvező politikai és gazdasági döntéseket hozzon. Mint azóta kiderült, Marokkó is érintett lehet a korrupciós botrányban: Kaili részben az észak-afrikai országtól kaphatta azt a húszmillió eurót, amelyet egy állítólagos panamai bankszámlán találtak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató