2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Újévi jó tanács a baloldalnak: szeressék jobban a hazájukat, mint amennyire gyűlölik a kormányt

Azt se felejtsük el azért, hogy egy több mint 12 éve tartó szappanopera lezárását láthatjuk most. Interjú.

„Hosszú ideje tart Brüsszellel a »szkanderozás« az uniós pénzek megszerzése kapcsán. Nemrég egyezség született. Mennyire lehetünk elégedettek? 

Úgy gondolom, hogy a kitűzött célt elértük. Aláírtuk a helyreállítási tervet, a bizottság pedig jóváhagyta az operatív programokat, így jöhetnek az uniós források. A bizottságnak még akadt pár kérése, melyeket március végéig végrehajtunk.  

Milyen a párbeszéd?  

A konstruktív párbeszéd fennáll továbbra is, jó az együttműködés. Végig ez jellemezte a tárgyalásokat is. Ők összeírták a javaslataikat, mi tisztáztuk, hogy miből nem engedünk és kötöttünk egy kompromisszumot a vállalásokról. Ők pedig elfogadták a lépéseinket.  

Mi hozta meg a sikert: az, hogy az elvárások teljesítése terén Magyarország sokat tett, és/vagy a diplomáciai lobbizás, más tagállamok meggyőzése, »mellénk állítása«?  

A mostani megállapodás egy hosszú és embert próbáló tárgyalási folyamat eredményeként jött létre. A tárgyalások lezárását átfogó egyeztetés-dömping előzte meg öt hónapon keresztül. Rengeteg videókonferenciát és számos megbeszélést tartottunk a bizottsággal, bőven a százat is meghaladta a köröztetett és egyeztetett intézkedési tervezetek száma. Az elmúlt hónapokban az Igazságügyi Minisztérium munkatársai rengeteg plusz munkaórát tettek bele abba, hogy ezek a tárgyalások sikerrel záruljanak. Büszke vagyok a kollégáimra és az általuk elvégzett munkára, amely jól mutatja a magyar közigazgatás patrióta hozzáállását, elkötelezettségét és magas szintű tudását. A tárgyalások sikeres lezárása érdekében szeptemberben jómagam is diplomáciai nagyüzembe kezdtem. Vezető uniós és európai politikusokkal találkoztam Brüsszelben, Prágában, Párizsban, Madridban és Lisszabonban. Pár nap leforgása alatt összesen 25 ilyen találkozót bonyolítottunk le, melyeken sikerrel mutattam be a magyar vállalásokat, amelyek partnereink figyelmét is felkeltették. 

A jövőben mennyire lehet számítani hasonló brüsszeli lépésekre? Mit tehetnek ez ellen? 

A kondicionalitás eljárás nagyon jól leplezte le a háttérben megbúvó rossz szándékokat. Választóvonalat húzott azok között, akik politikai zsarolóeszközként próbálták azt alkalmazni és azok között, akik valódi párbeszédre törekedtek. Azt se felejtsük el azért, hogy egy több mint 12 éve tartó szappanopera lezárását láthatjuk most. Kezdődött Tavaressel, folytatódott Sargentinivel, jogállamisági aggályokkal, 7-es cikkelyes eljárással. Több mint 10 éven keresztül senki, semmilyen fórumon nem tudta elmondani, hogy konkrétan mi a problémája, de jól jött a baloldalnak, hogy van mivel támadnia a legerősebb keresztény-konzervatív kormányt Európában. Az igazságtalansággal szemben mindig fel fogjuk venni a kesztyűt.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató