2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A norvég energiaipari nagyvállalat európai gázhiányra figyelmeztet

Az európai energiapiac valószínűleg szűkös marad az idén a gázárak jelenlegi csökkenése ellenére is – mondta Anders Opedal, a legnagyobb norvég energiaipari vállalat, az Equinor vezérigazgatója a Bloomberg csütörtökön megjelent írásában.

Az európai gázárak a szokatlanul meleg időjárás miatt a héten több mint egy éve a legalacsonyabb szintre estek, a hollandiai TTF tőzsdén a gáz határidős jegyzése csütörtökön 700 dollár alá süllyedt 1000 köbméterenként. Az előrejelzések szerint az időjárás a hónap hátralévő részében is enyhe marad, ami tovább csökkentheti a gázkeresletet.

Opedal szerint azonban a régió országai ezt követően nehézségekkel szembesülhetnek a földalatti tárolók feltöltése terén, tekintettel az Oroszországból érkező szállítások erőteljes csökkenésére.

“A gáztárolók eléggé tele vannak, és meleg az idő, ami befolyásolja a gázárat, de ezeket a tárolókat idén fel kell tölteni, mivel kevesebb orosz gáz áll rendelkezésre… Valószínűleg olyan piacot fogunk látni, ahol a gázárak elég nagyot fognak ingadozni” – figyelmeztetett Opedal.

Az európai tárolók a becslések szerint 83%-ban tele vannak, ami jóval a szezonális átlag felett van. Az ukrán válság és a Nyugattal folytatott szankcióháború kezdete előtt azonban a régió gázszükségletének akár 45%-át is Oroszországtól függött. Még a tavalyi év első felében is nagyrészt stabil volt az orosz gázszállítás, ami lehetőséget adott Európának a tárolók feltöltésére. A szankciók és az orosz Északi Áramlat gázvezeték szeptemberi felrobbantása után azonban az orosz szállítások ma már a kontinens gázfogyasztásának kevesebb mint 10%-át fedezik.

Norvégia az elmúlt hónapokban Európa legnagyobb földgázszállítójává vált, és 2022-ben összesen mintegy 122 milliárd köbméter földgázt szállít a régióba. Ez azonban Európa teljes gázszükségletének csak mintegy 30%-át teszi ki, és a norvég hatóságok nemrég arra figyelmeztettek, hogy nincs kapacitásuk arra, hogy a következő négy-öt évben jelentősen növeljék a gázexport mennyiségét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató