2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Az USA az eddigi legnagyobb fegyverszállítmányát küldi Ukrajnába

Az Egyesült Államok az eddigi legnagyobb, hárommilliárd dolláros segélycsomagját küldi Ukrajnának – közölte Karin Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője.

“Az USA megingathatatlan elkötelezettséget fog tanúsítani Ukrajna önvédelmi képességeinek biztosítása mellett”

– mondta a sajtótájékoztatón.

A Pentagon által kiadott közlemény szerint a csomag RIM-7 Sea Sparrow radarirányítású légvédelmi rakétákat tartalmaz. A rakéták pontos számát, valamint azt, hogy milyen platformról indítják őket, nem határozták meg. Eközben, ahogy a Politico korábban megírta, ez a típus mind a tengerről, mind a szárazföldről indítható az ellenséges repülőgépek vagy cirkálórakéták elfogására.

Ezen kívül a csomag tartalmazott 50 Bradley gyalogsági harcjárművet, amelynek átadását korábban már bejelentette a média, száz M113-as páncélozott személyszállítót, 500 páncéltörő rakétát, lőszert a HIMARS többszörös rakétavetőkhöz, tarackokat, több tízezer tüzérségi és aknavető lövedéket.

“ÍGY AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK A BIDEN-KORMÁNYZAT KEZDETE ÓTA TÖBB MINT 24,9 MILLIÁRD DOLLÁR KATONAI TÁMOGATÁST NYÚJTOTT UKRAJNÁNAK” – ÖSSZEGEZTE A PENTAGON.

Washington bejelentette továbbá, hogy 682 millió dollárt juttat NATO-blokk keleti országainak az általuk adományozott fegyverek megvásárlására.

A Donbassz védelmére február 24-én indított orosz különleges hadművelet hátterében az Egyesült Államok vezetésével a nyugati országok továbbra is fegyverekkel és hírszerzési információkkal támogatják a kijevi rezsimet, kiürítve és kimerítve saját arzenáljukat. Dmitrij Peszkov, az elnök sajtótitkára többször is kijelentette, hogy a katonai felszerelések folyamatos szállítása a konfliktus súlyosbodásához vezet, és nem jelent jót Ukrajna számára.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató