2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ukrán védelmi miniszter: Ukrajna egy NATO-missziót teljesít

Kijev a vérét adja a NATO által kitűzött küldetés teljesítéséért, és cserébe fegyvereket és lőszert vár a “civilizált Nyugattól” – jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter egy helyi tévécsatornának adott interjúban.

Az 1+1 hálózat TSN nevű csatornáján csütörtök este megjelent interjúban Reznyikov emlékeztetett arra, hogy a NATO a tavaly nyári madridi csúcstalálkozón Oroszországot nyilvánította az Egyesült Államok vezette katonai szövetséget fenyegető legnagyobb veszélynek.

“MA UKRAJNA EZZEL A FENYEGETÉSSEL FOGLALKOZIK. MA A NATO KÜLDETÉSÉT TELJESÍTJÜK, ANÉLKÜL, HOGY AZ Ő VÉRÜKET ONTANÁK. MI ONTJUK A VÉRÜNKET, EZÉRT ELVÁRJUK, HOGY FEGYVEREKET ADJANAK” – MONDTA.

Reznyikov azt is állította, hogy NATO-társai beszélgetésekben és sms-ben is azt mondták neki, hogy Ukrajna a “civilizáció pajzsa”, és “az egész civilizált világot, az egész Nyugatot védi”.

Az ukrán tisztségviselők, Volodimir Zelenszkij elnöktől lefelé, rendszeresen nyilvánosan tankok, rakéták, tüzérség és lőszerek beszerzésére szólítanak fel. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter decemberben azt mondta a vezérkarnak, hogy Moszkva de facto a kollektív Nyugat ellen harcol. Becslései szerint a kijevi kormány csak 2022-ben közel 100 milliárd dollár értékben kapott fegyvereket, lőszert és egyéb szállítmányokat.

Reznyikov októberben azzal dicsekedett a Politico című amerikai lapnak, hogy kitalálta a Pentagon politikai folyamatát. Elmondása szerint az volt a célja, hogy addig emelje a lécet, amíg Ukrajna harckocsikat nem kap.

Bár ezt a küszöböt még nem sikerült átlépni, pénteken Washington bejelentette, hogy egy 3 milliárd dolláros fegyvercsomag részeként 50 Bradley gyalogsági harcjárművet szállítanak, amelyek az eddigi legmodernebb páncélosok, amelyeket Kijevnek küldtek. A hét elején Franciaország is ígéretet tett néhány kerekes “könnyű harckocsi” szállítására.

Ezek a szállítmányok Ukrajna harctéri veszteségeit hivatottak pótolni. A múlt hónapban Valerij Zaluzsnyij kijevi tábornok a The Economistnak azt mondta, hogy további 300 harckocsira, akár 700 gyalogsági harcjárműre és 500 tarackra lenne szükség a támadó hadműveletek végrehajtásához. Ez több, mint amennyi ilyen jármű a brit vagy a német állományban összesen van.

Moszkva ragaszkodik ahhoz, hogy a nyugati fegyverszállítások csak a konfliktus elhúzódását szolgálják, és többször figyelmeztette Ukrajna támogatóit, hogy ez Oroszország és a NATO közötti teljes körű katonai összecsapáshoz vezethet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató