2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A katonai szolgálatra alkalmatlanokat is besorozhatják a hadseregbe Ukrajnában

Még a fogyatékkal élők is mozgósíthatók hadiállapot idején.

A Kárpáthír értesülései serint a hadiállapot felülírta Ukrajnában a korábbi szabályokat: azokat is besorozhatják a seregbe, akik „korlátozottan alkalmasok a katonai szolgálatra”.

Mint írták, a mozgósítás alatti orvosi vizsgálat befejezését követően az egészségügyi bizottság három kategóriába sorolhatja a hadkötelest:

alkalmas katonai szolgálatra;
átmenetileg alkalmatlan katonai szolgálatra (megadja az ismételt vizsgálat időpontját);
korlátozottan alkalmas katonai szolgálatra.

A lap egy ukrán oldalt idézve azt írta, hogy a korlátozott alkalmasság békeidőbeli eltiltást jelent, de ez nem jelenti azt, hogy a hadkötelezettet felmentik a katonai szolgálat alól.

Még a fogyatékkal élők is mozgósíthatók hadiállapot idején

– húzták alá.

A frontra nem küldhetők, de egyéb feladatokra befoghatók

A fakti.ictv ismertette, hogy a katonai szolgálatra korlátozottan alkalmasnak minősített személyek nem szolgálhatnak partraszálló erőkben, a haditengerészetben, a tengerészgyalogságban vagy speciális infrastruktúrákban. Ugyanakkor alkalmasak szolgálatra a katonai egységekben, katonai intézményekben, szervezetekben vagy oktatási intézményekben. Azaz nem küldhetők harci a frontra, de a különböző hivatalokban szolgálhatnak – tették hozzá.

Az orvosi vizsgálat során azt is jelzik a korlátozott fizikai képességű személynek, hogy milyen szolgálati és katonai munkavégzés ellenjavallt a számára. Ez függ az egészségi állapottól, valamint a hadköteles katonai szakterületétől, beosztásától, életkorától és munkájától is – idézte a Kárpáthír.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató