2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Az Egyesült Államok több ezer rakétát küld Ukrajnának

Az Egyesült Államok többek között 4000 repülőgép-rakétát és 2000 páncéltörő rakétát küld Ukrajnába a héten bejelentett 3,75 milliárd dolláros katonai támogatás részeként, derül ki az amerikai védelmi minisztérium részletes tájékoztatójából.

A Fehér Ház még pénteken jelentette be, hogy az Egyesült Államok több mint 3 milliárd dollár (ami több mint 1100 milliárd forint) értékű új fegyveres segélycsomagot küld Ukrajnának.

Most további részletek is kiderültek a szállítmányról: lesz benne 18-18 önjáró tarack és lőszerszállító jármű, 36 vontatott tarack 100 ezer hozzá való lőszertárral, írja az MTI.

Emellett szerepel a csomagban több tízezer tár tüzérségi lövedék, precíziós tárak, 1200 páncéltörő tarack, kiegészítő lőszer rakétarendszerekbe, valamint légvédelmi rakéták, 4000 repülőgép-rakéta, 2000 páncéltörő rakéta.

A részletes számok megnevezése nélkül az Egyesült Államok emellett eljuttat Ukrajnába kézifegyvereket, köztük mesterlövész-puskákat, géppuskákat, valamint gránátvető és kézifegyverlőszert, valamint gyalogsági aknákat, éjjel látó készülékeket és pótalkatrészeket.

A hivatalos közlemény szerint 2,85 milliárd dollárnyi felszerelést az Egyesült Államok védelmi minisztériumának készleteiből adnak át Ukrajnának azonnali hatállyal. A támogatási csomagban szerepel további 225 millió dollár katonai finanszírozási támogatás, ami az ukrán hadsereg hosszú távú képességeinek fejlesztésére és modernizációjára van.

További 682 millió dollárt az Egyesült Államok európai partnerei és szövetségesei vehetnek igénybe szintén katonai finanszírozási támogatásként.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató