2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Demkó: Putyin nem őrült meg, nem vesztette el a kapcsolatot a valósággal

Bár „tény, hogy nagyon rossz döntést hozott, amikor megindította a támadást Ukrajna ellen"  – véli a biztonságpolitikai szakértő.

Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhely vezetője interjút adott az ukrajnai háború kapcsán a Vasárnap.hu-nak. A szakértő kifejtette, hogy az időjárás még ma is az egyik fő meghatározója a hadviselésnek. Mint mondta, mivel idén nem fagyott meg Ukrajna talaja, így az ukránokat hátráltatja a meleg időjárás, egyszerűen elakadnak a sárban az eszközeikkel.

„Télen általában megfagy Ukrajnának a talaja, idén azonban ez nem így történt. Tavaly februárban az oroszoknak az egyik nagy hátráltatója volt a viszonylag meleg tél és a sár. Most azonban úgy néz ki, a hasonlóan meleg és csapadékos tél őket segíti, legalábbis a védekezésben” – mondta.

„Az enyhe tél egyben jó is Ukrajnának, hiszen az orosz támadások – amelyek kimondottan az ország energetikai infrastruktúrája ellen irányulnak – kevésbé hatásosak, hiszen nem használ annyi energiát Ukrajna” – tette hozzá.

Putyin nem őrült meg

Demkó kifejtette, hogy Putyin nem vesztette el teljesen a kapcsolatot a valósággal. „Tény, nagyon rossz döntést hozott, amikor megindította a támadást Ukrajna ellen. Ennek a hatásai rövid távon is, de a hosszú távú orosz stratégiai érdekek tekintetében is nagyon rosszak. Putyin azonban nem irracionális, nem őrült meg. Amikor vissza kellett vonulni Herszonból, akkor nem tartottak ki az utolsó emberig. 

Putyin nem Sztálin, nem áldozott fel feleslegesen tízezreket, felfogta, hogy ki kell vonulni Herszonból. 

Gyakorlatilag harc nélkül adtak fel fontos, szimbolikus helyeket azért, hogy az alakulatokba és az emberállományban ne legyen akkora veszteség, mint amilyen lehetett volna.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató