2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Svédország szerint Törökország túl sokat kér tőlük a NATO-csatlakozás támogatásáért

Svédország bízik abban, hogy Törökország jóváhagyja a NATO katonai szövetséghez való csatlakozási kérelmét, de nem tudja teljesíteni az Ankara által a támogatására támasztott összes feltételt – közölte Svédország miniszterelnöke.



„Törökország egyszerre megerősíti, hogy megtettük, amit ígértünk, de azt is mondják, hogy olyan dolgokat akarnak, amiket nem tudunk vagy nem akarunk megadni nekik” – mondta Ulf Kristersson miniszterelnök egy svédországi konferencián.

Finnország és Svédország tavaly háromoldalú megállapodást írt alá Törökországgal, hogy leküzdje Ankara kifogásait az NATO-tagságukkal szemben. Oroszország Ukrajna elleni inváziójára májusban kérték a NATO-csatlakozást, de Törökország tiltakozott, és azzal vádolta az országokat, hogy terroristákat bujtatnak, többek között a betiltott Kurdisztáni Munkáspártból.

Az egyik kényes pont olyanok kiadatása volt, akiket Törökország terroristáknak tekint. Ankara közölte, hogy csalódott a svéd legfelsőbb bíróság múlt év végi döntése miatt, ami leállította a Törökország által egy puccskísérletért felelős Fethullah Gülen imámhoz állítólag kapcsolódó újságíró kiadására irányuló kérelmet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató