2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Újabb rekordfizetés von der Leyennek

Második fizetésemelés hat hónapon belül: az EU ismét hat hónapos visszamenőleges hatályú fizetésemelést biztosított magának. Von der Leyen bizottsági elnök a fizetésével áttör egy újabb határt - írja a Bennfentes.

Fél éven belül másodszor emelik az uniós alkalmazottak - a biztosoktól az európai parlamenti képviselőkön át a köztisztviselőkig - fizetését.

Ezúttal 2022. július 1-jéig visszamenőlegesen hét százalékos emelésre kerül sor. Ezt ellensúlyozza a tavaly év közepén történt 2,4 százalékos emelés, amely január 1-jére visszamenőlegesen érvényes. Indoklás: a magasabb megélhetési költségek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke alapfizetése most először lépte át a havi 30 ezer eurós határt. A jövedelme most alig 36 000 euró alatt van. Ez 31 250 eurós alapfizetésből és adómentes külföldi juttatásból áll.

Az európai parlamenti képviselők először keresnek öt számjegyű összeget

A többi uniós biztos havi 1667 eurós emelésnek örülhet, és mostantól 25 475 eurót kap, plusz a külföldi munkavégzési támogatást.

Az európai parlamenti képviselők fizetése is meredeken emelkedik. A 705 európai parlamenti képviselő most majdnem 700 euróval több alapfizetést kap, mint 2021-ben, és havi 10 495 euróval először kap havi öt számjegyű fizetést. Ezenkívül vannak jelenléti díjak és egyéb juttatások.

Németország az uniós költségvetés legnagyobb nettó befizetője, és jelenleg az összes hozzájárulás felét, 48,6 százalékát adja.

Az EU-ba vetett bizalom, amelyet 2019 óta von der Leyen vezet, a németek körében nemrégiben további hét ponttal, 31 százalékra csökkent.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató