2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Felmentették Babišt, Orbán üdvözölte az ítéletet

A cseh bíróság megalapozatlannak találta a vádakat, a volt miniszterelnököt felmentette.

Felmentette hétfőn a prágai városi bíróság Andrej Babis volt cseh kormányfőt az úgynevezett Gólyafészek-ügyben.

A felmentő ítélet néhány nappal a csehországi elnökválasztás előtt született,

amelyen Andrej Babis esélyes jelöltként indul. Pénteken és szombaton mintegy 8,3 millió cseh szavazó dönt a leköszönő Milos Zeman jelenlegi államfő utódjáról.    

Andrej Babist azzal gyanúsították, hogy több mint egy évtizede a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésekor egyik cége jogosulatlanul szerzett 50 millió koronás (825,5 millió forint) európai uniós támogatást.   

Az államügyészség hároméves feltételes szabadságvesztés és tízmillió korona (165 millió forint) pénzbírság kiszabását kérte, de a bíróság megalapozatlannak találta a vádakat, és a volt miniszterelnököt felmentette. Amennyiben bűnösnek találták volna Babist és munkatársát, akár tízéves szabadságvesztést is kaphattak volna.    

Jan Sott, a testület elnöke szerint a vizsgálatok során nem nyert bizonyítást, hogy a Gólyafészek-ügyben a vád által hangoztatott tény törvénysértő lett volna. A bíróság döntése nem jogerős, az államügyésznek még lehetősége van megfellebbezni.  

 Andrej Babis a kezdetektől fogva a személye elleni politikai támadásnak minősítette az ügyet,

s azt állította, hogy annak célja az ő eltávolítása a politikából.    

„Nagyon örülök, hogy független bíróságunk van. A bíróság megerősítette azt, amit a kezdetektől fogva állítok: nem vagyok bűnös, és nem tettem semmi törvénysértőt” - jelentette ki jelenleg ellenzéki ANO mozgalom elnöke a testület döntésének kihirdetése után.   

Örömmel fogadta az ítélet hírét Orbán Viktor magyar miniszterelnök is,

aki Twitter-bejegyzésében kívánt „minden jót” Babisnak. „Örömmel nyugtázom, hogy a tények még mindig számítanak” - írta a miniszerelnök, és arra bátorította a perbe vont egykori cseh kormányfőt, hogy „ne adja fel a küzdelmet”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató