2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Ha most tartanák az EP-választásokat, a Fidesz még 2019-nél is nagyobbat nyerne

Ha most vasárnap tartanák az EP-választásokat, a kormánypárt 56 százalékot szerezne és számos ellenzéki párt kiesése miatt ez akár a mandátumok háromnegyedét is jelenthetné számára – ezt írja a Magyar Nemzet a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása alapján.



A megkérdezettek 56 százaléka választaná a Fidesz-KDNP-t, 14 százaléka a DK-ra, 6 százaléka a Mi Hazánkra, 6 százaléka a Momentumra, 4 százaléka pedig a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra 3 százaléka az LMP-re, 2 százaléka a Jobbikra, 2 százaléka az MSZP-re és 1 százaléka a Párbeszédre voksolna.

Ez azt jelentené, hogy a kormánypártoké lenne 16 mandátum a kiosztható 21-ből, ez hárommal több, mint amit a legutóbbi, 2019-es választáson megszereztek. A DK-nak három, a Momentumnak és a Mi Hazánknak egy-egy képviselője jutna be az Európai Parlamentbe, és az összes többi párt az ötszázalékos küszöb alatt szerepelne.

A Nézőpont friss pártpreferencia-adatai szerint a Fidesz 48 százalékkal stabilan vezet, az ellenzéki oldalon pedig 7 százalékos támogatottsággal őrzi a vezető helyét a DK. Mindkét párt az augusztusi szintjén áll, vagyis az októberi támogatottságukhoz képest visszább estek. A Mi Hazánk ötszázalékos támogatottsággal továbbra is a harmadik legerősebb párt, egyúttal a második legerősebb ellenzéki erő a Nézőpont szerint.
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató