2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Jeszenszky Géza: Közép-Európában nem lesz középhatalom Magyarország

A korábbi külügyminiszter szerint erre a régióból egyetlen országnak van reális esélye méretéből és gazdasági erejéből fakadóan, ez pedig Lengyelország.

Orbán Balázs által közzétett magyar stratégiából megtudtuk - Mára egyértelművé válik, hogy a következő évtizedben a Magyarország előtt álló legnagyobb stratégiai kihívás az, hogy kikerüljön a közepes fejlettségű országok köréből, és felzárkózzon a fejlett államokhoz, Közép-Európán belül pedig regio­nális középhatalmi státuszt érjen el.

A magyar kormány álláspontja szerint nem praktikus sem a Nyugat, sem a Kelet irányába elköteleződni. Szent-Iványi István úgy véli, ebből kiolvasható az, mintha Magyarország ki akarna lépni a blokkból, tehát a NATO-ból és az EU-ból – tájékoztatott róla az ATV. 

A portálon több jeles gondolkodó véleménye is megjelent ezen stratégiai elképzelés kapcsán. A korábbi külügyminiszter szerint a régióból egyetlen országnak van reális esélye méretéből és gazdasági erejéből fakadóan, hogy középhatalommá válhasson, és az nem Magyarország. „Közép-Európában a szomszéd mesterséges föderációk felbomlása után nagyjából egyforma nagyságú, erejű államok vannak, illetve kisebb államok vannak, de míg tőlünk délre kisebb államok vannak, addig

északon ott van a nagy Lengyelország” – fogalmazott Jeszenszky Géza.

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök szerint az, hogy Horvátország előbb vezette be az eurót, inkább arra enged következtetni, hogy mielőtt még régiós éllovassá válna Magyarország, vannak elvégzendő feladatai. „Aki nincs benne az euróövezetben, az szabályozási és pénzügyi ernyő szempontjából kívül van, sebezhető” – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató