2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Minősített iratokat találtak Biden korábbi irodájában

Trump rákérdezett, mikor tartanak Bidennél is házkutatást.

Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgál több minősített jelzéssel ellátott dokumentumot, amelyeket Joe Biden elnök még hivatali idejét megelőzően használt irodájában találtak novemberben – közölte Fehér Ház hétfőn. Az elnök különleges jogtanácsosa elmondta, hogy kis számú minősített megjelölésű dokumentumról van szó, amiket az elnök jogi képviselői találtak meg, amikor kiürítették a Penn Biden Centerben található irodákat, amelyeket Joe Biden alelnöksége után használt mintegy két éven át.   

A dokumentumokat egy zárt szekrényben találták meg november 2-án – közölte Richard Sauber, jogtanácsos, aki hozzátette, hogy a megtalálást követően rögtön értesítették a Fehér Házat, és

az iratokat a következő napon átszállították az Egyesült Államok nemzeti levéltárába

(National Archives). Az elnöki jogtanácsos azt is közölte, hogy november eleje óta az elnök személyi jogászai együttműködnek a leváltárral és az igazságügyi minisztériummal annak érdekében, hogy megállapítsák, a 2017. januárjáig tartó Obama-Biden adminisztráció minden irata az előírás szerint a levéltár birtokában van.   

Donald Trump, volt elnök a bejelentésre közösségi oldalán azzal a kérdéssel reagált, hogy

vajon az FBI mikor tart házkutatást Joe Biden otthonában, illetve a Fehér Házban?

Az előző elnök ezzel arra utalt, hogy nyáron a floridai otthonának irodáiban a nyomozóhatóság az igazságügyi minisztérium kezdeményezésére tartott házkutatást, amelynek során hivatali idejéből származó minősített dokumentumokat kerestek. A floridai Mar-a-Lago ingatlanban a nyomozók több minősített jelzéssel ellátott iratot foglaltak le augusztusban, amit követően az igazságügyi minisztérium mérlegelési körébe tartozik, hogy bűnügyi eljárást indít-e Donald Trump ellen.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató