2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Tűz a vízre: rakétarendszert vásárol Románia a tengerpartjára

A románok aggódnak az orosz Fekete-tengeri Flotta közelsége miatt. Az amerikai gyártó, a Raytheon 208 millió dolláros számlát küld a nyugtatásért cserébe.

Az ukrajnai háború kellős közepén Európa fegyverkezése egy pillanatra sem áll le, a közép-kelet európai országok pedig különösen magas fokozatba kapcsoltak a haderőfejlesztés területén. A legjobban természetesen az amerikai fegyvergyártók járnak, az üzlet annyira beindult, hogy a kapacitáshiány kezdi a legnagyobb problémát jelenteni. 

A napokban egy romániai rendelés szerződésének megkötését jelentette be a világ egyik legnagyobb fegyvergyártója, a Raytheon Technologies, amely egyébként is virágkorát éli az USA Ukrajnának szánt fegyverszállítmányai miatt. Az ismert Javelin és Stinger rakétarendszerek gyártója Bukarestnek 208 millió dollár (nagyjából 77 milliárd forint) értékben szállít NSM CDS (Naval Strike Missile Coastal Defense System) védelmi rakétarendszereket, amellyel Románia a tengeri partvidékét erősíti meg, amennyiben a háború eszkalálódása esetén az orosz flottának eszébe jutna éppen ebbe az irányba továbbindulnia.

A Raytheon a norvég Kongsberg fejlesztése alapján gyártja a fegyverzetet, amely – a tervező promóanyaga szerint – a könnyű, gyengébb páncélzatú hajóktól a legerősebb védelemmel ellátott gigászokig bármit meg tud semmisíteni. 

A tervek szerint a 244 kilométeres román tengerpart mintegy 60 kilométeres szakaszán telepítenek NSM-rendszereket. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató