2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kormányinfó: Magyarország kész pert indítani az Erasmus-döntés miatt

Délelőtt 10 órától kezdődött az év első Kormányinfója, ahol Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely számolt be a szerdai kormányülés részleteiről. A tárcavezető az Erasmus-üggyel kapcsolatban elmondta, a kormány álláspontja egyértelmű: elfogadhatatlan az Európai Bizottság döntése. 



Gulyás Gergely elmondta, az ügyben szeretne békés megoldást találni az Európai Bizottsággal, ha ez nem sikerül, az Európai Bírósághoz fordulnak. 

Nyugat-Európában is aktív politikusok ülnek a kuratóriumokban. A kormány úgy járt el ahogyan Brüsszel kérte - tette hozzá. Navracsics Tibor egyeztetni fog, és reméli a kabinet, hogy félreértésről van szó. Ha nem lesz megoldása az ügynek, akkor Magyarország kifizeti a jövő évi Erasmus ösztöndíjakat. Ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre, akkor az Európai Unió Bíróságához fordul a magyar kormány. 

A tárcavezető kifejtette, hogy Nyugat-Európában is aktív politikusok ülnek a kuratóriumokban, a kormány úgy járt el, ahogy azt az Európai Bizottság kérte. A miniszter úgy folytatta, az érintett egyetemeken történt modellváltása óta egy év alatt 18 százalékkal nőttek a tudományos közlemények száma. Gulyás Gergely szerint a hazai egyetemek a nemzetközi rangsorokban is erősödtek, 11 hazai felsőoktatási intézmény szerepel a világ a legjobb 500 egyeteme között. 

Gulyás: A kormány kifizeti a jövő évi Erasmus-költségeket, ha kell
 
A kormány a szerdai ülésén az Erasmus-üggyel is foglalkozott, mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A kormány itt arra jutott, hogy „elfogadhatatlan és tűrhetetlen”, amit a Bizottság Magyarországgal művel, mert amikor a kormány megállapodott Brüsszellel, módosították az összeférhetetlenségi szabályokat az egyetemi alapítványok kuratóriumánál úgy, ahogy Brüsszel kérte. Navracsics Tibor egyeztetni fog az ügyben, remélik, csak félreértés. A kormány a jövő évi Erasmus-költségeket kifizeti, ha nem lenne megoldás az ügyben, és bíróságra is fordul, ha kell.

A költségvetés idén kerül az Országgyűlés elé, a kormány reméli, márciusban el is fogadják

A költségvetésről is tárgyaltak a kormányülésen, év elején benyújtják az Országgyűlés elé, remélik, hogy márciusban már el is fogadják.

 

Gulyás: Négy százalékkal nőttek a reálbérek 2022 első tíz hónapjában
 
Az államadósság tavaly 76 százalékról 73,5 százalékra csökkent. A reálbérek 2022 első tíz hónapjában a magas infláció ellenére 4 százalékkal nőttek. Több mint 4,7 millió munkavállaló van az országban, ami foglalkoztatási rekord. Emellett a forint árfolyamát is sikerült stabilizálni – mondta a miniszter.

2023 a rezsivédelem költségvetése lesz, a cél az, hogy el tudjuk kerülni a recessziót. Ha ez sikerül, akkor az átlagfogyasztásig fenn lehet tartani a rezsicsökkentést. 1,5 százalékos növekedéssel számol a kormány 2023-ra. Idén januárban 208 ezer forint az átlagnyugdíj, a kormány által lehetővé tett 15 százalékos emeléssel.

 

A kormány javasolni fogja az EP-nek, hogy a magyar vagyonnyilatkozathoz igazítsák az unióst

Gulyás szerint az „Európai Parlament példátlan korrupciós botrányban dagonyázik”, ezzel pedig a maradék hitelét is elveszti, javasolni is fogják, hogy a magyar vagyonnyilatkozathoz igazítsák az uniós vagyonnyilatkozatokat.

4-5 DK-s polgármester nem volt hajlandó egyeztetni az állami rezsitámogatásról

Ők adatokat sem adtak a saját kerületükről, és nem ültek le egy egyeztetésre sem az illetékes kormánybiztossal. Ez nyilván azt jelenti, hogy nem akarták igénybe venni a lehetőséget - válaszolta Gulyás a Magyar Nemzet kérdésére, hogy mit szól a DK-s felháborodáshoz, hogy kimaradtak az állami támogatásból. Gulyás szerint a DK-s Niedermüller Péter például elment az egyeztetésre a kormánybiztossal, és kapott mintegy 300 millió forintot a kerületének.

Gulyás: Abszurd
 
Hogy „három kilométeren keresztül a Dunán nem lehet átkelni, ez középkori helyzet”. Ezt a Lánchídról mondta a miniszter.

Továbbra is abszurdnak tartjuk, hogy a Lánchíd továbbra is le van zárva mind az autós, mind a gyalogos forgalom elől

–mondta Gulyás Gergely.

Tarthatatlan hogy 3 kilométer hossza nem lehet átkelni a Dunán. Ez a megoldás szerinte a józan ésszel is szemben áll.

A fürdőkkel is tárgyalni fog a kormány
 
A gyógyfürdőkkel, élményfürdőkkel is fog tárgyalni a kormány, hogy milyen támogatásra van szükségük a magas rezsi miatt.

Gulyás: A fegyverszállítások morális alapját nem lehet megkérdőjelezni
 
Magyarországnak van egy speciális geopolitikai helyzete, ez pedig az, hogy csak Kárpátalján keresztül tudnánk fegyvert szállítani, ezért nem veszünk részt a szállításokban. Ezzel megóvjuk az ott élő százezres magyarságot – vezette le a miniszter.

Valószínűleg német gyártmányú Leopard harckocsikat is kap Ukrajna. A világháborút el akarja kerülni mindenki, így a német kormány is, de azért az eszkaláció lehetőségére mindig felhívja a figyelmüket a magyar kormány. A fegyverszállítások morális alapját azonban nem kérdőjelezheti meg senki, hiszen Ukrajna a megtámadott ország – fejtette ki Gulyás.

Gulyás: A szabály világos, a nyugdíjasok nem járhatnak rosszul
 
Gulyás szerint évek óta világos a szabály: a nyugdíjasok nem járhatnak rosszul.

Bízik benne, hogy az idei infláció nem lesz 15 százalék fölött, bár az év elején még lehet magasabb, majd radikálisan csökkenhet. A kormány célja, hogy az év végére egyszámjegyű legyen az infláció.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató