2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Politico: Scholz amerikai utasítást fog követni az Ukrajnába irányuló tankszállítás kérdésében

Olaf Scholz német kancellár Joe Biden amerikai elnök útmutatását fogja követni annak eldöntésében, hogy támogatja-e Kijevet Leopard 2 fő harckocsikkal az Oroszország elleni harcban – jelentette szerdán a Politico forrásokra hivatkozva.


Nagy-Britannia bejelentette, hogy fő harckocsikat biztosít Ukrajnának, Lengyelország pedig közölte, hogy “a koalícióépítés részeként” egy század Leopard 2 páncélost ad át Kijevnek. Berlin azonban még nem adott zöld utat Lengyelországnak a tankok átadására.
Két meg nem nevezett német tisztviselő szerint Scholz álláspontja az ügyben “erősen függ” Bidentől. Múlt héten a két vezető közös nyilatkozatban jelentette be, hogy Washington Bradley gyalogsági harcjárműveket adományoz Kijevnek, Berlin pedig  Mardereket és egy Patriot légvédelmi rendszert küld.

A német kormányszóvivő az Egyesült Királyság azon kezdeményezését, hogy harckocsikat szállítson Ukrajnának, úgy kommentálta, hogy “a brit kormány által bejelentett lépés miatt most nem változik a helyzet”.

Hozzátette, hogy nincs tudomása arról, hogy a szövetségesek részéről érkezett volna olyan kérés, hogy Leopard harckocsikat küldjenek Ukrajnának.

Az elmúlt hetekben egyre nagyobb nyomás nehezedett Németországra, hogy Leopard 2 harckocsikat szállítson Ukrajnának, de nem volt hajlandó ezt megtenni, Scholz azzal érvelt, hogy egyetlen más NATO-ország sem küldött ilyen típusú harckocsikat Ukrajnának, és Németországnak nem kellene az elsőnek lennie. Hozzátette, hogy az ilyen lépéseket a szövetségesekkel kell egyeztetni.

Oroszország többször figyelmeztette a nyugati országokat, hogy ne küldjenek fegyvereket Ukrajnába, azzal érvelve, hogy ez csak meghosszabbítja az ellenségeskedést. Kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára azzal vádolta a NATO-t és az Egyesült Államokat, hogy “mindenképpen részt vesznek ebben a konfliktusban, bár közvetve, közvetett módon”, mivel továbbra is fegyvereket küldenek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató