2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ukrán vezérkar: az orosz erők súlyos veszteségeket szenvedtek Szoledarnál

Az orosz erők súlyos veszteségeket szenvedtek a Donyeck megyei Szoledar, és az utánpótlási vonalak elleni támadásaik során - állította az ukrán vezérkar a Facebookon közzétett csütörtök reggeli jelentésében.



Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója szerint még 559 civil, köztük 15 gyermek tartózkodik Szoledarban. A heves harcok miatt képtelenség evakuálni őket - tette hozzá. A háború előtt több mint tízezren éltek a kelet-ukrajnai kisvárosban.

Szerdán kiéleződött a helyzet az ostromlott város körüli fronton. Kijev tagadja, hogy az oroszok elfoglalták volna a stratégiai fontosságú települést. "Az oroszok azt állítják, hogy Szoledar az ellenőrzésük alatt áll. Ez nem igaz" - szögezte le Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője.

Szerda esti videoüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is cáfolta azt az orosz állítást, hogy az orosz katonák már benyomultak volna Szoledarba. Szerinte Oroszország és propagandistái azt a látszatot igyekeznek kelteni, mintha a város egy része már az ellenőrzésük alatt lenne.

Kedden a Wagner orosz zsoldoscsoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin azt állította, hogy az oroszok csaknem teljesen elfoglalták Szoledart, és bekerítettek mintegy ötszáz ukrán katonát.

Apti Alaudinov, az Ahmat csecsen különleges alakulat parancsnoka és a luhanszki népi milícia 2. hadtestének parancsnokhelyettese szerdán azt mondta, hogy legkésőbb csütörtökön a nap végére lehet majd Szoledar teljes felszabadításáról beszélni. Úgy vélekedett, hogy az ukrán fegyveres erőknek a városban maradt alegységei "már semmin sem fognak tudni változtatni". Alaudinov szerint a Wagner csoport "az összes stratégiai útvonalat ellenőrzése alá vonta" a Szoledartól délre fekvő Artemivszkben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanakkor arra kérte az újságírókat szerdán, hogy várják meg Szoledar elfoglalásával kapcsolatban a hivatalos bejelentést.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató