2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Scholz attól retteg, hogy a tankok szállításával kivívja Putyin haragját

Egyre nő a nemzetközi nyomás a német kancelláron, hogy döntsön: támogatja-e Ukrajnát tankokkal is Németország. Berlin ettől eddig elzárkózott, s bár a német miniszterek közelmúltbeli nyilatkozatai alapján lehet, hogy változás állt be a német kormány álláspontjában, ám mint a Financial Times is írja: a végső döntés Scholzé, és ő egyelőre még mindig óvatos maradna. 

A németek eddig főként védelmi jellegű harcjárműveket ajánlottak fel Ukrajnának, a támadó célú Leopardok szállítására nemet mondott a kormányzat. Scholz szerint azonban az ilyen típusú nehézfegyverzet nem NATO-tagállamnak való átadását kizárólag a szövetségi partnerekkel együtt vállalhatja Németország. Ennek értelmében a németek hozzájárulása is szükséges lenne ahhoz, hogy Ukrajna megkapja azokat a Leopard harckocsikat, amelyeket Andrzej Duda lengyel államfő ajánlott fel Kijevnek.

Olaf Scholz aláírása nélkül tehát meghiúsulhat a Leopardok átszállítása.

A kancellár pártja, az SPD értelemszerűen Scholzot támogatja, a két kisebb koalíciós párt, a Zöldek Pártja és az FDP viszont Ukrajna fokozottabb támogatását követeli. Azt Andrzej Duda is megerősítette, hogy ahhoz, hogy a Leopardok megérkezzenek Ukrajnába, elengedhetetlen a gyártó ország, azaz a német állam engedélye. Hozzátette: a szállítást Lengyelország nemzetközi koalíció keretében tervezi, mégpedig annak érdekében, hogy a harckocsik szállításában más országok is részt vegyenek.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató