2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Új titkos dokumentumokat találtak Biden házában

Richard Sauber jogtanácsos: újabb öt oldalnyi titkosított dokumentumot találtak Biden házában.

Új titkos dokumentumokra bukkantak Joe Biden wilmingtoni magánházában – közölte Richard Sauber amerikai elnök különleges tanácsadója.

"Egy hatoldalas gyűjteményben további öt oldalnyi titkos adatot találtak" - mondta.

Korábban szombaton a CBS News televíziós csatorna egy szövetségi bűnüldözési tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy összesen mintegy 20 titkos dokumentumot találtak a Fehér Ház jelenlegi kabinetfőnökének birtokában. A papírok mintegy felét a Bidenhez köthető agytrösztnél őrizték, köztük szigorúan titkos anyagokat is. A többi dokumentum az elnök otthonában, a delaware-i Wilmingtonban volt, de egyik sem volt szigorúan titkos.

A héten derült ki, hogy Biden titkos papírokat tartott egy irodában. A médiajelentések szerint az elnök bizalmasai még a novemberi félidős kongresszusi választások előtt felfedezték őket. Később az államfő segítői újabb iratcsomót találtak magánlakásának garázsában. Állítólag az összes papír még abból az időből származik, amikor Biden alelnök volt.

Merrick Garland igazságügyi miniszter elrendelte annak vizsgálatát, hogy a titkos dokumentumok hogyan kerültek az agytröszt épületébe. A Fehér Ház vezetője maga is akkor szerzett tudomást a dokumentumokról, amikor ügyvédje jelentette azokat. Az elnök elmondása szerint meglepődve értesült a leletről, és semmit sem tudott arról, hogy milyen anyagokról van szó.

Egyébként Biden 2009 és 2017 között volt alelnök Barack Obama kormányában.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató