2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Brit külügyminiszter: Ideje támadásba lendülni Ukrajnában

A The Sun on Sunday bulvárlapba írt véleménycikkében indokolta meg James Cleverly brit külügyminiszter, hogy miért küld az országa tankokat az ukránoknak az oroszok elleni háborúhoz. Cleverly szerint most van itt az ideje, hogy felgyorsítsák a támadást, és ehhez Ukrajnának segítségre van szüksége.

A külügyminiszter szerint az orosz csapatok defenzívában vannak, a csapatok morálja siralmas, az orosz katonai logisztika pedig zűrzavaros állapotban van. Azt is kiemeli, hogy az invázió kezdetekor hivatalban lévő orosz parancsnokok közül ma már egy sincs a helyén.

Szerinte ezért most van a megfelelő pillanat, hogy Ukrajna támadásba lendüljön, ehhez adják segítségül a Challenger 2 tankokat. Cleverly „nem emlékszik olyan időszakra, amikor a Nato egységesebb, vagy Oroszország elszigeteltebb lett volna”.



14 tankot és körülbelül 30 önjáró löveget küld Nagy-Britannia Ukrajnának

14 darab Challenger 2 harckocsit, és „hozzávetőleg harminc” AS90 típusú önjáró löveget küld Nagy-Britannia Ukrajnának. Az ukrán katonák kiképzése ezekre az eszközökre már a következő napokban elkezdődnek.

Még tegnap írtuk meg, hogy hosszú hezitálás után Nagy-Britannia végül beadta a derekát, és eldöntötte, hogy tankokat küld az ukránoknak az Oroszország ellen vívott háborúba. Korábban az ukránok azt mondták: tankok nélkül nem fognak tudni sikeresen új ellentámadást indítani a megszálló orosz hadsereggel szemben.

A Challenger 2 harckocsikon egy 120 milliméteres ágyú és két 7,62 milliméteres géppuska van, a jármű 59 kilométer/órás sebességgel tud haladni. Az AS-90-es önjáró lövegre egy 155 milliméteres ágyú és szintén egy 7,62 milliméteres géppuska van felszerelve. Ez utóbbi 25-30 kilométeres távolságokba is tud tüzelni.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató