2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Németország csak jövőre tud Leopard tankokat küldeni Ukrajnának

A héten több ország is felajánlotta, hogy modern tankokat küldene az orosz invázió ellen védekező Ukrajnának:

-Lengyelország egy harckocsi-zászlóaljnyi Leopard 2-est ígért,
-Finnország is adna valamennyit ebből a típusból,
-Nagy-Britannia pedig Challenger 2 típusú harckocsikat küldene.


Olekszij Makejev, Ukraja németországi nagykövete nemrég arra szólította fel a német kormányt, hogy ők is küldjenek Leopard 2-es tankokat, mert ezek nélkül nem lesznek képesek visszafoglalni a területeiket. Bár a német vezetés még nem döntött erről, de a tankokat gyártó Rheinmetall vezetője, Armin Papperger vasárnap arról beszélt a Bildnek adott interjújában, hogy még ha a kormány ezt jóvá is hagyná, akkor is egy évbe telne, mire le tudnák szállítania Leopardokat.

Papperger elmondta, hogy jelenleg 22 darab Leopard 2-es és 88 darab Leopard 1-es tankjuk van. „De megbízás nélkül nem tudjuk ezeket a tankokat üzembe helyezni, mert a költségek több százmillió euróra rúgnak. A Rheinmetall pedig nem tudja ezt előfinanszírozni” - tette hozzá. De becslése szerint ez a munka akár egy évig is eltarthat. „Nem csak újrafestjük a járműveket, hanem át is kell építeni őket a háborús használathoz. Teljesen szétszedik, majd újjáépítik őket.

Ez azt jelenti, hogy még ha holnap meg is születik a döntés, hogy elküldhetjük a Leopard harckocsikat Kijevbe, a szállítás a jövő év elejéig eltart.”
Ugyanakkor az ukrán nagykövethez hasonlóan Papperger is elismerte, hogy a Leopard tankok renkívül fontosak lennének ahhoz, hogy az ukránok területeket tudjanak visszafoglalni, mivel ezekkel át tudnák törni az ellenséges vonalakat, és véget vethetnének az állóháborúnak. Németország a hónap elején 40 darab Marder típusú lövészpáncélost ajánlott fel az ukránoknak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató