2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Horvát elnök: Washington és a NATO proxy-háborút folytat Oroszország ellen

Zoran Milanovic több aktuális kérdésről is nyilatkozott - írja az Index.hr.

A horvát elnök részt vett a Horvát Köztársaság nemzetközi elismerésének 31. évfordulója és a horvát Duna-vidék békés visszacsatolása befejezésének 25. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Vukováron. Elsőként megjegyezte, hogy az SDSS, a Független Szerb Demokrata Párt képviselői nem voltak hajlandóak eljönni a békés reintegráció évfordulójának megünneplésére - számol be az N1.

"Szerintem el kellett volna jönniük, bár tudom, hogy ez nem könnyű. Ez egy konfliktus volt két oldal között, és most béke van, és a dolgok valahogy haladnak előre. Tudom, hogy nem lehet olyan a hozzáállásuk, mint az enyém, de nem is várom el" - mondta Zoran Milanović.

"Plenković a külföldi médiában köpködi a horvát állampolgárokat"

Az elnök ezután kommentálta a horvát miniszterelnök, Andrej Plenković a francia médiának adott interjúját, amelyben kitért az ukrán katonák horvátországi kiképzésével kapcsolatos kijelentéseire.

"A francia médiában leköpte a horvát képviselőket és a horvát állampolgárokat" - mondta, majd hozzátette: "Soha ne sértegesse a külföldi médiában a saját állampolgárainak demokratikus képviselőit és a saját állampolgárait. Ez a minimális etikett".

Plenković tegnap a France 24 csatornának azt mondta, hogy a parlamenti képviselők döntése, miszerint Horvátország nem vesz részt az Európai Unió ukrán hadsereget támogató missziójában (EUMAM), "történelmileg rossz döntés" volt.

Milanović azt mondta, hogy az ukrán katonák kiképzéséről vagy a háborúban való bármilyen részvételről szóló döntés Horvátország döntése kell, hogy legyen, amelynek nem szabad azt tennie, amit a nagyobb hatalmak ráerőltetnek.

"Washington és a NATO proxy-háborút folytat Oroszország ellen Ukrajnán keresztül. És fordítva. Ha azonban nincs meg a végső cél, ha nincs terv, akkor úgy járunk, mint Afganisztánban"

- mondta Milanović.

Az elnök, aki korábban többször is ellenezte Horvátország részvételét a misszióban, megismételte, hogy ez "jogilag nagyon kétséges". "A döntés az, hogy az EU történetében először vesz részt egy háborúban. Ez pedig ellentétes az EU működéséről szóló szerződéssel, mert az csak az EU területén kívüli missziókat ír elő" - mondta Milanović.

"A terv nem lehet Putyin eltávolítása"

"A terv nem lehet Putyin eltávolítása. A terv nem lehet a szankciók. Ez képtelenség. Nem fogunk elérni semmit. Még Milosevicset sem törték meg szankciókkal. Háborúról háborúra mennek. Nekünk mit kellene tennünk?

Amerikai rabszolgák legyünk?"

- tette hozzá.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató