2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Szijjártó Péter Davosban: Oroszország része a realitásnak

A külgazdasági és külügyminiszter kedden Davosban beszélt. Szijjártó Péter a felek közötti kommunikáció fontosságát hangsúlyozta.

Január 16. és 20. között a svájci Davos városában rendezik az idei Világgazdasági Fórumot (WEF). Az eseményen több mint 100 ország képviselői vesznek részt, de az orosz–ukrán háború miatt Oroszország nem kapott meghívást. A rendezvény keddi napján kapott szót Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető elmondta, hogy hazánk egy kelet és nyugat között található ország, amely a világ 10 legnyitottabb gazdasága közé tartozik. A térség jelenét azonban nagyban befolyásolja a háború. Az, hogy a különböző blokkok, nyugat és kelet között konfrontáció alakult ki, nagyon rossz az egész közép-európai régió számára.

Olyasvalaminek vagyunk a közepén, amit hidegháború 2.0-nál fognak nevezni

– emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve reményét arra vonatkozóan, hogy ez nem következik be.

Jelentős a félelem, hogy a globális konfrontáció időszakát éljük, amelynek az alapját a különböző blokkok képezik, ahelyett, hogy a globális együttműködést erősítenénk.

Ahhoz, hogy újra a jó irányba menjünk, a tárcavezető szerint három dologra van szükség. Egyrészt legyen kölcsönös tisztelet a felek között. Másrészt a fizikai realitást nem írhatja felül a politikai megközelítés vagy az ideológia. És végül az, hogy a kommunikációs csatornák nyitva maradjanak azok között is, akik alapvetően nem szívesen állnak szóba egymással.

Ha lezárulnak a kommunikációs csatornák, akkor feladjuk a békébe vetett reményüket.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Oroszország a realitás része, vele sem szabad abbahagynunk a kommunikációt, ugyanis létrejöhet két monolitikus blokk elszigetelődése, és ezt mindenképpen meg kellene akadályozni.

 

(vg.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató