2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Ukrán fasszal a szájában fuldoklik a Telex

Ez a kegyetlen cím a mi tollunkból származik, ugyanis hetente neveznek minket orosz propaganda-oldalnak, és az a remek írás, ami már nagyon hiányzott Szabó Gergő tollából, amit alább közlünk a Pestisracok.hu oldaláról.

Lassan egy éve tart az orosz-ukrán háború, az online sajtó pedig igyekszik minél naprakészebb lenni, hiszen csak úgy özönlenek a háborús hírek a frontról és a hátországból. Valljuk be, ez is egy hírverseny, ahol fontos a jó forrás és fontosak a meghökkentő hírek. Ebben benne van a hiba lehetősége is, de az átlátszó hazugság sulykolása már nem.

A Telex, aki magát közszolgálatinak hazudja és függetlennek, sőt objektívnek állítja be, nap mint nap lejáratja magát és elénk tárja, hogy milyen az igazi balliberális cselédsajtó. Ezt pedig az orosz-ukrán háború “bemutatásában” is bebizonyítják. Legutóbb olyan hírt tettek ki a Szoledar környéki harcokról, amit már maguk az ukránok se nagyon bizonygatnak. Az agymosás folytatódik.

Az utóbbi napokban kemény harcok zajlottak Bahmut és Szoledar térségében, ahol az oroszok hosszú hónapok állóháborúját követően egyre nagyobb teret nyertek és előrenyomultak. Elsősorban a kis bányaváros, Szoledar tekintetében történt orosz áttörés, ahol sok ellentmondó információt követően már napokkal ezelőtt kikerültek olyan fotók, ahol Prigozsin, a támadást vezető Wagner-zsoldoscsoport vezetője is látható egy katonai csoportképen. Az ukránok ugyan cáfolták az előrenyomulást, azonban azt elismerték, hogy a városban zajlanak harcok. Ezt követően egy, a városközpontban létrejött katlanról érkeztek hírek, ahol ukrán katonák kerültek harapófogóba, miután körbekerítették őket az orosz csapatok.

 A Telexnek az ilyen apróságok nem számítottak, de a valódi meghökkentő teljesítmény még hátravolt. Azóta ismét napok teltek el, az oroszok pedig a hírek szerint már Szoledartól nyugatra is megvetették a lábukat és újabb települést foglaltak el, ahol újabb fotókat tettek közzé. Ez Szil városánál volt található, Szoledartól nyugatra.

A Liveuamap online frissülő térképén alapvetően késve jelennek meg az orosz sikerek, de kikerülnek. A térkép egy ukrán fejlesztésű szolgáltatás, ahol ugyancsak megjelent Szil elfoglalása, hiszen erről bizonyítékok vannak, több, hivatalosan megerősített fotó is bemutatja a vasútállomásnál fotózkodó oroszokat. Ehhez képest mit ír a Telex ma reggel?

Bár a harcok továbbra is folynak, a Vlagyimir Putyin szakácsaként ismertté vált Jevgenyij Prigozsin azt állítja, már be is vette az ukrán Szoledar városát a front legforróbb pontján, Bahmut közelében – írta az Unian. A település bevételét azonban még az orosz hadsereg sem állítja, elismerve, hogy támadóik csak néhány ponton vetették meg a lábukat.

Ezt vélhetően a banderista ukrán propagandalapok is megirigyelhetnék, hiszen a valósággal ennyire szembemenni különösen bátor dolog. Főleg akkor, amikor az ukrán Liveuamap is kitér arra, hogy bizony már Szoledartól nyugatra található a front, a város pedig az oroszok kezén van. Változhat a hadiszerencse a jövőben, de jelenleg ez a helyzet. Ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy ki a propagandista? Ki az, aki inkább szakácsozik, mellébeszél, amikor tények bizonyítják, hogy valami nagyon nem úgy van, ahogyan az egyoldalú hírforrásaik állítják. Lehet szurkolni, drukkolni, szorítani, de a tények makacs dolgok, etikátlan és fölösleges dolog hazugságokat leközölni. Még a Telexnél sem kellene.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató