2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Berlinben nem lesz már se nő, se férfi: jön a nemsemleges korszak

Újabb hullámban támad a radikális gender-ideológia Németországban: ugyan még nem kötelező, de a tanév végétől már kérhető a nemsemleges bizonyítvány Berlinben. Az Oktatási Hivatal büszke az „innovációra”.

Az idei nyártól nemsemleges bizonyítványok adhatók ki Berlinben, erősítette meg a helyi sajtó. Mint írják, az Oktatási Hivatal közlése szerint a hamarosan véget érő első félév végén kiosztott bizonyítványok lesznek az utolsók, amelyek még mind tartalmazzák a nemre utaló személyes névmásokat (a német nyelvben a sie és az er), a tanév végére azonban már megváltozik a helyzet.

A hivatal levélben tájékoztatta az oktatási intézmények vezetőit arról, hogy a jövőben minden egyes diákjuk esetében fel kell mérniük, milyen megszólítást tartanak komfortosnak és annak megfelelően kell megalkotni a bizonyítványokat. 

Ha a diákok kérik, továbbra is alkalmazhatók a már jól bevált formulák, aki azonban más neműnek tartja magát, mint biológiai neme, az iskola a hivatalos dokumentum kiállításakor köteles azt tekintetbe venni és tiszteletben tartani. A változásban elsősorban az a szakasz érintett, amelyben a bizonyítvány igazolja, hogy a tanuló a „következő osztályba léphet”. Ebben a szakaszban mostantól kihagyják a személyes névmás helyét, így azt követően, hogy a tanárok felmérték, ki milyen neműnek gondolja magát, az intézmény a kívánságnak megfelelő névmás alkalmazásával állítja ki a bizonyítványt. 

A hivatal által küldött levélben egyenesen az a kitétel szerepel, miszerint 

kerülni szükséges a nemi hovatartozással kapcsolatos személyes névmásokat és megfogalmazásokat”.

A fentiekkel kapcsolatos, szintén friss fejlemény, hogy a berlini oktatási intézményekben dolgozó tanároknak a jövőben jobban kell figyelniük a diákok kapcsolódó elvárásaira és azoknak megfelelően kell megszólítaniuk őket. 

Az Oktatási Hivatal szerint mindez olyan „innováció”, amely a közélet számos egyéb területén már bevett szokás és jól vizsgázott. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató