2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Holttestekből vettek ki több száz csontot – a boncmester és az egyetemi vezető is bíróság elé állt

Emberi test tiltott felhasználása miatt indult bírósági per a pécsi egyetem egyik volt igazgatója és kollégái ellen, írja a Népszava. Az igazgatót halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel is vádolják.



 A Pécsi Törvényszéken szerdán elkezdődött az a büntetőper, melynek elsőrendű vádlottja a Pécsi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti klinikáját korábban mintegy kilenc éven át vezető orvos. A másodrendű vádlott egy boncmester, aki az egyetem patológiai intézetében dolgozik.

A vád szerint a klinikaigazgató megbízásából a boncmester korábban a hamvasztani kívánt holttestekből összesen több mint 300 sziklacsontot távolított el. E mögött a csont mögött van a halló- és egyensúlyozó szerv, aminek megműtéséhez a sziklacsontot a fül-orr-gégészeknek gyakran meg kell fúrniuk. Az igazgató azért kért ilyen csontokat, hogy az orvostanhallgatók és a szakorvosok gyakorolhassanak rajtuk.

A vád szerint a sziklacsontok eltávolítása több szempontból is szabálytalanul történt, mert csak patológus jelenlétében végezhették volna, a megfelelő jegyzőkönyvezés is elmaradt, ráadásul az sem volt világos szerintük, hogy az elhunytak végakarata nem ellenezte volna-e ezt.

A vádhatóság szerint ráadásul a klinikaigazgató haszonszerzésre is használta a kiszedett csontokat, egy nemzetközi kurzus résztvevői ugyanis több pénzt fizettek abban az esetben, ha csontot is fúrtak, és nem csak az elméleti oktatáson vettek részt.

Az ügyészség három embert vádol foglalkozás körében, üzletszerűen elkövetett emberi test tiltott felhasználásának bűntettével. A volt klinikaigazgatónak e mellett halált okozó, foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés vádjával is szembe kell néznie, mert pár évvel ezelőtt meghalt egy általa orrpolippal műtött nő. Szerdán egyikük sem ismerte el bűnösségét, így márciusban folytatódhat az eljárás.
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató