2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Megoldották a legnagyobb magyarországi maffialeszámolást a rendőrök

Tizenketten vesztették életüket abban az 1999-ben történt maffialeszámolásban, amit a magyar és a szlovák rendőrök kitartó munkával sikeresen feltártak– számolt be a Magyar Nemzet. A Turek néven ismert magyar maffiózó szlovákiai bűntársával nemcsak Döcher György és testőre, hanem a dunaszerdahelyi Pápay klán tíz tagjának a likvidálása miatt is felel a bíróságon.

A PestiSrácok.hu is beszámolt arról, hogy több mint egy éve Magyarországra hozták a Döcher-gyilkosság gyanúsítottját. A már 24. éve húzódó nyomozás adatai szerint 1999. február 2-án a Budapest XV. kerületében, a Szent Korona útján található egyik vendéglátóhelyen ismeretlen tettesek megöltek egy magyar és egy bolgár állampolgárságú férfit. A bizonyítékok alapján a bűncselekményt D. Alex és B. Karol szlovák állampolgárok követték el, akik ellen európai elfogatóparancsot adtak ki, amelynek alapján október 8-án Magyarországon elfogták D. Alexet, vagyis H. Sándort, akit Turek néven ismertek az alvilágban, és akit azzal gyanúsítanak, hogy 23 évvel ezelőtt felbujtóként szerepe volt egykori barátja, Döcher György 1999-es megölésében. Németországban még aznap rendőrkézre került a bűncselekmény egyik feltételezett elkövetője is, B. Karol (Károly). A német hatóságok B. Karol kiadatásáról döntöttek, majd – az osztrák rendőség közreműködésével – november 30-án Hegyeshalomnál átadták a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Terrorelhárítási Központ munkatársainak.

Huszonnégy évvel a véres maffialeszámolás után áttörést ért el az együttműködő magyar és szlovák rendőrség a dunaszerdahelyi mészárlás ügyében is.


 
Pénteken nemzetközi sajtótájékoztatón a két szervezet országos rendőrfőkapitánya, valamint a szervezett bűnözés ellen fellépő két elitegység, az NNI és a NAKA vezetői jelentik be a nyomozás befejezését és azt, hogy vádat emeltek a Pápay klán tíz tagjának kivégzése miatt Turek és Bodoky Károly ellen. Ők mindketten már vádlottak a Döcher-gyilkosságként közismert kettős leszámolás miatt, és a két vérengzés összefügg egymással.

A lap információi szerint a két ügyet együtt fogják tárgyalni Budapesten várhatóan óriási érdeklődés és még nagyobb biztonsági megszorítások mellett. A két vádlott ugyanis a hírhedt Sátor klánnal és annak azóta meggyilkolt főnökével, Sátor Lajossal működött együtt. A Döcher-gyilkosság megelőzte a dunaszerdahelyi mészárlást.

Az alvilág rettegett figuráját, a Csontkezűnek hívott Döcher Györgyöt és testőrét, a Bolgár Misi néven ismert fegyverkereskedőt 1999-ben végezték ki Döcher XV. kerületi presszójában. A vád lényege szerint Döcheréket az éjszakai életben jól ismert Turek – a hírhedt felvidéki maffiavezér, Sátor Lajos segítségével – ölette meg. A kivégzést a vádirat szerint a szlovákiai Bodoky Károly hajtotta végre.

A Magyar Nemzet írása szerint a kettős gyilkosság és a dunaszerdahelyi véres maffialeszámolás a szlovák és a magyar rendőrség bizonyítékai szerint szorosan összefügg, az egyik bűntény a másik előzménye. A Döcher-gyilkosság megelőzte a dunaszerdahelyi mészárlást, de az elkövetői kör ugyanaz.

A vádirat szerint Turek annak idején Sátortól kért segítséget Döcher megöléséhez. A nyomozás során bizonyították, hogy a gyilkosságot a felvidéki Bodoky Károly követte el, míg az utcán a szintén felvidéki Szamaránszky Árpád biztosított. Ő egyébként közlekedési balesetben hunyt el.

A lap arról is beszámolt, hogy a vád szerint Sátor Lajos a „szívességéért” cserébe kérte, hogy Turek vegyen részt Pápayék likvidálásában. Ezt a kivégzést a dunaszerdahelyi Fontana bárban hajtották végre. A pontos „szereposztás” még nem ismert számunkra, de az biztosnak tűnik, hogy a támadásban Bodoky Károly, Szamaránszky Árpád és Turek vett részt. Úgy tudjuk, Bodoky beismerő vallomást is tett a szlovák rendőröknek. Bizonyítottság esetén tényleges életfogytiglani fegyház vár a vádlottakra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató