2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Putyin: nem maradt más választásunk, mint hogy azt tegyük, amit most teszünk

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország az egyetlen lehetséges utat választva helyesen cselekedett, amikor tavaly februárban megindította Ukrajna ellen a különleges katonai akciót.

Az orosz elnök mondandója röviden:

- Oroszország célja, hogy véget vessen az ellenségeskedésnek Ukrajnában

- A Bandera nácik, együttműködtek a német megszállókkal, és akik dicsőítik őket, azok neonácik.

- Oroszország gondosan nyilvántartja mindazokat a bűncselekményeket, amelyeket a jelenlegi vezetők és harcosok a civil lakosság ellen követnek el Ukrajnában.

- Ukrajnában sokan megértik a teljes igazságot arról, ami történik.

- Oroszország megpróbált békés megoldást találni a donbásszi konfliktus megoldására, de ez lehetetlen volt - az ellenség háborúra készül.

- Az SMO elindításáról szóló döntés nehéz, kényszerű, de szükséges.

Részletesebben:

„Oroszország nem tehette meg azt, hogy nem reagál arra, ami a 2014-es ukrajnai puccs után történt, amikor Ukrajnában elkezdték kiirtani azokat az embereket, akik kapcsolatban voltak az orosz kultúrával, az orosz nyelvvel és őseik hagyományaival. Sokáig tűrtünk, és megpróbáltunk tárgyalni velük. De mint kiderült az orrunknál fogva vezettek minket, és be lettünk csapva. Ez nem először történt meg. Mindent elkövettünk, hogy békés eszközökkel oldjuk meg a válságot, de kiderült, hogy ez teljes mértékben lehetetlen. Az ellenség ugyanis forró háborúvá kívánta változtatni a konfliktust, és nem maradt más választásunk, mint hogy azt tegyük, amit most teszünk” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a második világháborúban harcolt veteránok előtt mondott szentpétervári beszédében.

Az orosz elnök alkotmányellenesnek nevezte a 2014-es ukrajnai forradalmat – amelynek következtében megbukott a Moszkva-barát, Viktor Janukovics államfő vezette ukrajnai vezetés – és azt állította, hogy a „puccs” miatt kellett segítséget nyújtani a Krím lakóinak. (Ez a félsziget Oroszországhoz csatolását jelentette.) „Ezután következtek a Donyec-medencei események, és ezt követően 2014 óta gyakorlatilag egy pillanatra sem álltak le a harcok” – magyarázta.

"Valójában 2014 óta nem szűntek meg a teljes körű ellenségeskedések a Donbászban – nehéz felszerelések, tüzérség, harckocsik és repülőgépek bevetésével. Mindez megtörtént. Minden, amit ma teszünk, beleértve a különleges katonai műveleteket is, arra tesz kísérletet, hogy Állítsuk meg ezt a háborút. Ez a működésünk értelme. És hogy megvédjük az ott élő embereinket, ezeken a területeken”

Putyin emlékeztetett arra, hogy ezek a területek Oroszország történelmi területei, amelyeket a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnának engedtek át.

"Oroszország megbékélt ezzel az eseménnyel, annak ellenére, hogy ezek a mi történelmi területeink. Ennek ellenére nem tudtunk nem reagálni arra, ami ott történt"

- mondta.

Azt is megismételte, hogy Ukrajnában, valamint az egykori Szovjetunió több tagköztársaságában a mai napig dicsőítik a nácikkal egykor együttműködő embereket és személyeket. „Például Lettországban is nyíltan vonulnak fel az egykori SS-katonák azt ismételgetve, hogy ők a függetlenségéért harcoltak. De az egész csak álca, ezek valójában árulók és nácik. Semmi sem igazolhatja a nácikkal és a fasisztákkal való együttműködést” – mondta Putyin, akinek külügyminisztere, Szergej Lavrov diplomáciai bravúrnak tartja az 1939-es Molotov–Ribbentrop-paktumot, amelyben a Szovjetunió és a náci Németország egy titkos záradékban felosztotta egymás között Kelet-Európa több térségét, így a Baltikumot is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató