2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Szaúd-Arábia kész elhagyni a dollárt a kereskedelemben – mondta a pénzügyminiszter

Szaúd-Arábia kész tárgyalni az amerikai dolláron kívüli más valutákkal történő kereskedésről – közölte Mohamed al-Dzsadaan, a királyság pénzügyminisztere, akit a Bloomberg idéz.

Al-Dzsadaan megjegyzései egy hónappal azután hangzottak el, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette, Peking kész arra, hogy az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) tagjaival folytatott kereskedelem során az amerikai dollár helyett jüanban vásároljon energiát.


 
A kínai vezető a hét elején a Szaúd-Arábia által rendezett kínai-arab csúcstalálkozón tartott beszédében hangsúlyozta az átállás szükségességét.

“Nincs probléma azzal, hogy megvitassuk, hogyan rendezzük kereskedelmi megállapodásainkat, akár amerikai dollárban, akár euróban, akár szaúdi riálban” – mondta Al-Dzsadaan kedden a Bloombergnek adott interjúban a svájci Davosban.

Az olajban gazdag királyság igyekszik elmélyíteni kapcsolatait létfontosságú kereskedelmi partnereivel, köztük Kínával.

A Rijád által kifejezett tárgyalási készség a kérdésről azt jelezheti, hogy a világ legnagyobb olajexportőre nyitott arra, hogy diverzifikáljon az amerikai dollártól, miután évtizedek óta az amerikai valutában árazza a nyersolajexportot. A szaúdi nemzeti valuta, a riál is a dollárhoz volt kötve.
 
A globális kereskedelmi láncok fő résztvevői körében az utóbbi időben megfigyelhető, a nemzeti valutákra való áttérés irányába mutató tendencia részben a Washington által követett másodlagos szankciók politikájának tulajdonítható. Kezdetben az amerikai valuta elhagyására irányuló lépések a kereskedelemben, különösen az energiaszektorban, a nyugati országok által a világ egyik legnagyobb energiatermelője és -exportőre, Oroszország ellen az ukrajnai katonai művelet miatt bevezetett átfogó szankciók nyomán erősödtek fel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató