2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Orbán Balázs az Erasmus-ügyről: Ez nyílt hatalmi zsarolás

Magyarország jelenleg a közepesen fejlett és fejlett országok között van valahol, és a szakirodalom szerint létezik olyan csapdahelyzet, amikor egy ország nem tud ennél feljebb törni, a kormány azonban ezt szeretné elkerülni – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Véleménye szerint tervek nélkül nem lehet egy ország politikáját meghatározni, azonban naponta vannak kihívások, amelyekre rövid távú megoldásokat kell találni. Orbán Balázs az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy a legnehezebb helyzetekre is fel kell készülni. Példaként említette a rezsicsökkentés védelmét és az elfogadott költségvetést, amelynek keretében – mint fogalmazott – a nagy célok elérése biztosítva van.

A rekordszintű inflációval kapcsolatban emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban már kiosztotta a feladatokat mind a kormánytagoknak, mind pedig a jegybankelnöknek; a cél az egy számjegyű infláció elérése. Véleménye szerint ezért is olyan fontosak az ársapkák.

Ha az emberek látják, hogy egyes termékeket ársapka véd, az olyan biztonságot ad, amelyet ő nem szívesen cserélne el

– fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója, aki szerint kulcsszerepet játszik az élelmiszeripar és az ellátási láncok megerősítése. Elmondta, hogy a kormány az uniós források egy részét is átcsoportosította erre a területre, hogy az agrárágazat, élelmiszeripar területén szükséges fejlesztéseket végre lehessen hajtani.

Visszatérve az infláció kérdésére Matolcsy György jegybankelnök kijelentését is kommentálta a miniszterelnök politikai igazgatója. Elmondása szerint nyitottak a javaslatokra, és

MEGÉRTIK, HOGY FRUSZTRÁLTAN NYILATKOZOTT AZ MNB ELNÖKE, ELVÉGRE AZ INFLÁCIÓ KEZELÉSE ELSŐSORBAN AZ Ő FELADATA.

A műsorban szó volt a pedagógusok béremeléséről is, szerinte „az EU felvetése volt”, hogy az uniós pénzekből finanszírozzák a pedagógusok bérét, amelyet a magyar kormány elfogadott.

Azt javasolták, hogy emeljék a tanárok bérét, és erre adnak forrást
– jelentette ki, hozzátéve, hogy Magyarország minden rendelkezésre álló forrását a rezsivédelemre fordítja, de – mint mondta – a pedagógusok béremelése is fontos cél, ezért azt tudták vállalni, hogy a következő években 10-10 százalékos emelést biztosítanak saját forrásból, ehhez adna pluszt az Európai Unió. Orbán Balázs elmondta, jogos a pedagógusok követelése, majd azt is elárulta, hogy 

A PEDAGÓGUSBÉR-EMELÉSRE FORDÍTANDÓ ÖSSZEG A GDP 3-4 SZÁZALÉKA, EZT ELŐ KELL TEREMTENIE A KÖLTSÉGVETÉSNEK.

Az Erasmus-üggyel összefüggésben a miniszterelnök politikai igazgatója arra nem tudott választ adni, lemondanak-e a kuratóriumi tisztségeikről a kormánytagok az Erasmus-ügy miatt. Mint mondta, az őszi tárgyalási fordulóban a 17 pont egyike az alapítványokat érintette, akkor két megoldást kínáltak: statikus és dinamikus együttműködést, amelyre az EU azt mondta, rendben van, ezért elfogadták az ehhez szükséges törvénymódosítást, így most egy megállapodás felrúgása történik – fejtette ki.

Ez nem jogállami eljárás, hanem nyílt hatalmi zsarolás, a korábbi tárgyalási fordulót lezárták, ezért felháborító, hogy Brüsszel a magyar diákokon próbálja meg elverni a port

– vélekedett Orbán Balázs. Hangsúlyozta, a megállapodás elérése a kormány számára kulcsfontosságú.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató