2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Oroszország legnagyobb bankja megkezdi működését a Krím félszigeten

Oroszország legnagyobb bankja, a Sber – korábbi nevén Sberbank – megkezdi működését a Krímben, kilenc évvel azután, hogy a félsziget egy népszavazás során csatlakozott Oroszországhoz – jelentette be a hitelező szerdán.

A nagybank nem működhetett a Krím területén a régióra az Oroszországgal való 2014. márciusi egyesülése után bevezetett amerikai és uniós szankciók miatt. A Sberbank ukrajnai leányvállalata működött a félszigeten a népszavazást megelőzően.

Miután a Sber az EU, az Egyesült Államok és szövetségeseik által Moszkva ukrajnai katonai művelete miatt bevezetett szankciók célpontjává vált, Georgij Muradov krími miniszterelnök-helyettes felszólította a bankot, hogy mihamarabb indítsa meg tevékenységet a régióban.

“Fokozatosan, 2023 folyamán megnyitják a bank fiókjait, az elsők a legnagyobb városokban az év első felében kezdik meg működést” – áll a Sber sajtóirodájának közleményében. “Az év folyamán minden szükséges szolgáltatást ki fognak telepíteni”.

“Egy olyan jelentős szereplő, mint a Sberbank belépése a piacra tovább javítja a banki szolgáltatások elérhetőségét, gyorsaságát és minőségét a lakosság számára, és pozitívan befolyásolja a pénzügyi és befektetési klímát, a gazdaság és a szociális szféra fejlődését” – írta Akszjonov a Telegram-csatornáján.

Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója reményét fejezte ki, hogy a Sber az év első felében megnyitja kapuit a krími kikötővárosban. Hozzátette, hogy a hitelező jelenleg is keresi a megfelelő helyszínt a központi irodájának.

“Nem titok, hogy a krímieknek korábban a legközelebbi bankfiókba kellett elmenniük, amely a Krímhez híddal összekötött legközelebbi településen, Tamanban található, csak azért, hogy bankkártyát kaphassanak” – írta Telegram-posztjában a kormányzó.

Szergej Akszjonov, a Krími Köztársaság vezetője szerint a régióban az elmúlt években sokat tettek a bankszektor fejlesztése érdekében a szankciók ellenére.

“Tudom, hogy a szevasztopoli lakosok már régóta várják a Sberbank belépését. Ez lehetővé teszi számukra, hogy teljes mértékben igénybe vegyék a bank által nyújtott összes szolgáltatást” – tette hozzá.

Tavaly márciusban Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította a nagyvállalatokat és bankokat, hogy a szankciók bevezetése ellenére kezdjenek el dolgozni a Krímben. Áprilisban a Promszvjazbank megkezdte működését a félszigeten, és ezzel az első orosz hitelező lett, amely belépett a régióba. Ezt megelőzően az RNKB, az ország második legnagyobb hitelezőjének, a VTB csoportnak a leányvállalata volt a Krím fő pénzintézete.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató