2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Politico: A magyar kormány kilenc név leszedését kérte az EU szankciós listájáról

A magyar kormány azt kérte, hogy kilenc nevet távolítsanak el az Európai Unió listájáról, amelyen a már szankcióval sújtott személyek szerepelnek, írja a Politico hírlevele diplomáciai forrásokra hivatkozva. Az orosz-ukrán háború miatt Ororszországgal szemben hozott büntetőintézkedéseket rendszeresen meg kell hosszabbítani, amihez egyhangú döntésre van szükség – ez a lap szerint általában formaság.

Az uniós nagykövetek szerdai találkozóján két diplomata szerint Lengyelország tiltakozott a magyar kérés miatt, írja a Politico. (A lap egy forrása szerint a baltiakkal együtt hivatalosan is tiltakoztak.)

Az EU 2014-től közel 1400 személyt és több mint 170 céget, intézményt szankcionált. Akadnak köztük magas rangú politikusok, oligarchák, katonai vezetők, bankok és pártok is. Ők gazdasági büntetőintézkedéseket kaptak a nyakukba – például az uniós számláik befagyasztását, vagyonuk lefoglalását –, és az EU területéről is kitiltották őket. Az Európai Unió Tanácsának honlapja szerint legközelebb március 15-ig kell meghosszabbítani az intézkedéseket.

A legutóbbi, kilencedik szankciós kört decemberben fogadták el a tagállamok – a szabályoknak megfelelően egyhangúlag. Akkor a magyar kormány az újként javasolt nevek közül nem engedett néhányat felvenni, amit Szijjártó Péter is elismert. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a lépés „súlyos kockázatot jelentene a még nyitott kommunikációs csatornák ellehetetlenülését illetően”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató