2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Nincs megállapodás – még nem kaphat német tankokat Ukrajna

A kulcsfontosságú NATO-országok pénteken nem jutottak megállapodásra a Leopard 2 harckocsik Ukrajnának történő szállításáról – közölte Boris Pistorius német védelmi miniszter. A kérdést a Kijevnek nyugati katonai támogatónak találkozóján vitatták meg az amerikai Ramstein légitámaszponton, Németországban.

A német gyártmányú harckocsik Kijevbe küldéséről “nem volt egyhangú vélemény” – mondta Pistorius újságíróknak, hozzátéve, hogy “minden pro és kontra érvet gondosan mérlegelni kell”. Egyelőre nem világos, hogy a közeljövőben születik-e ilyen döntés – jelentette ki.
 
Az a benyomás, hogy Németország “útjában áll” egy “szilárd koalíciónak”, amely hajlandó tankokat küldeni Ukrajnába, “téves” – jegyezte meg Pistorius. A miniszter szerint sok NATO-tag osztja Berlin véleményét, miszerint “jó okok szólnak a szállítás mellett és jó okok szólnak ellene is”.

 
Németország azonban felkészül egy esetleges gyors tankszállításra arra az esetre, ha ilyen döntés születne – jelentette ki Pistorius. Bejelentette, hogy országos harckocsi-ellenőrzést rendelt el, hogy felmérje a német fegyveres erőknél – a Bundeswehrnél – és az ipari raktárakban egyaránt raktáron lévő nehézgépjárművek számát.

Pistorius szerint a védelmi minisztériumtól most azt is várják, hogy ellenőrizze, a tárolt felszerelések kompatibilisek-e a más nemzetek által használt, német gyártmányú harckocsikkal. Ez felkészülés egy olyan napra, “amely eljöhet” – magyarázta a miniszter.

Pistorius kitért arra a kérdésre, hogy Berlin adna-e reexport engedélyt Lengyelországnak és más országoknak, amelyek német gyártmányú harckocsikat szeretnének Ukrajnába küldeni. Ezt a döntést Olaf Scholz kancellárnak kell meghoznia – mondta.
 
Németország régóta vonakodik attól, hogy nehezebb fegyvereket szállítson Kijevnek, arra hivatkozva, hogy szeretné elkerülni, hogy közvetlen részese legyen a Moszkva és Kijev között zajló konfliktusnak. Berlin azt is hangsúlyozta, hogy nem fog egyoldalúan ilyen döntéseket hozni, hozzátéve, hogy fontos az egyeztetés más NATO-tagállamokkal, köztük az Egyesült Államokkal vagy Franciaországgal.

Legutóbb Berlin tagadta, hogy hivatalos reexportkérelmeket kapott volna olyan más nemzetektől, amelyeknek Leopard 2 harckocsik vannak a készletében. Ezek elküldése Ukrajnába Berlin engedélye nélkül “illegális” lenne – figyelmeztetett a német kormány.

Korábban Lengyelország bejelentette, hogy Leopard 2 harckocsikat kíván küldeni Kijevbe. Finnország és Hollandia szintén fontolgatta ezt a lehetőséget. A tankokat Ukrajna már többször kérte.
 
Moszkva hangsúlyozta, hogy nem aggódik egy esetleges szállítás miatt, hozzátéve, hogy a nyugati harckocsik aligha változtatnának a harctéri helyzeten. “Azok a tankok eléghetnek és elégnek, mint a többi [fegyver]” – mondta a hét elején Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató