2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ukrán katonai elemző: Nagyon, nagyon dühösek vagyunk Magyarországra

Mykola Siruk leszögezte: „amíg Joe Biden az elnök, addig minden jó lesz” és „Ukrajnában most nagy a harag és a neheztelés Magyarországgal szemben”.

Az Aktuálně cseh lap rövid interjút készített Mykola Siruk katonai elemzővel. Az elemző leszögezte, hogy attól tart, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei valahogyan megpróbálják majd rávenni Kijevet, hogy kössön tűzszünetet Moszkvával, és egyezzen bele valamilyen kompromisszumba. Mint mondta, „úgy gondolom, hogy ilyen nyomás kialakulhat, hogy mindenáron véget vessenek a háborúnak. A mi minimális követelésünk pedig nem lehet kevesebb, mint az orosz csapatok visszatérése a határon túlra idén február 24-én”.- szemlézi a mandiner.hu.

„Amíg Joe Biden az elnök, addig minden jó lesz”

Mykola Siruk elmondta az interjúban azt is, hogy mi kell még az ukrán hadseregnek: német Leopard 2 harckocsikra. „Szükségünk lenne német Leopard 2 harckocsikra, de még mindig nem világos, hogy ez hogyan fog működni. Bár vannak arra utaló jelek, hogy a svájci parlament végül talán beleegyezik abba, hogy a tankok Ukrajnába kerüljenek” [a német hadsereg Leopard 2 harckocsijai svájci alkatrészeket tartalmaznak, és a szerződés szerint Németországnak Svájc hozzájárulását kell kérnie, ha azokat exportálhassák – a szerk.].

Siruk leszögezte: nem tárgyalnak Putyinnal.

Újságírói kérdésre kifejtette, hogy nem lehetséges megállapodás Ukrajna és Oroszország között, míg Putyin a Kremlben van. „Volodimir Zelenszkij elnök úr világosan és jól mondja: nincs tárgyalás Putyinnal. De természetesen sok múlik az Egyesült Államokon és Európán. Amíg Joe Biden az elnök, addig minden jó lesz. De ha két év múlva változás lesz, és egy republikánus kerül a Fehér Házba, a dolgok másképp alakulhatnak, mert a Republikánus Párt nem szimpatizál annyira Ukrajnával” – fejtette ki.

Dühösek az ukránok Magyarországra

„Nagyon, nagyon dühösek vagyunk Magyarországra. Különösen azután, hogy blokkolta az Európai Unió Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatását. De persze nem ennyire fekete-fehér a helyzet, Budapest főpolgármestere nemrég Kijevben járt és támogatott minket. Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint aggódik az ukrajnai Kárpátalján élő magyar kisebbség jogaiért. De senki nem veszi el a magyarok jogait. Csak annyit kérnek tőlük, hogy tanuljanak meg ukránul, ahogy a horvátországi magyarok horvátul vagy a szlovákiai magyarok szlovákul. Ukrajnában most nagy a harag és a neheztelés Magyarországgal szemben” – fejtette ki az ukránok álláspontját hazánkról.

 

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató